(Fa dos anys vaig escriure les línies que segueixen per a unes Jornades de Policia i Diversitat on estaven presents tots els cossos policials. Fa dos anys em van aplaudir quan ho vaig llegir. Pense que valen les mateixes paraules).

La societat en què vivim, cada vegada més plural i diversa, ens obliga a adaptar-nos als canvis. En aquesta societat democràtica, en la qual els papers es reparteixen, hem delegat en la policia la missió de vigilar el compliment de la llei, protegir el lliure exercici dels drets i llibertats, mantindre la seguretat ciutadana i garantir un normal desenvolupament de la convivència. Totes les policies i cossos de seguretat han d’estar al servei de les llibertats. Tenen com a missió primordial que cada ciutadà i cada ciutadana puga viure amb plenitud les llibertats de pensament, expressió, creences, associació i moviments i, per això mateix, deuen vetllar perquè ningú puga limitar o coartar el seu exercici.

Crec que encara falta molt perquè les institucions públiques estiguen en condicions de garantir l’exercici igualitari dels drets humans. I que no ho podrem fer sense comptar amb el suport de la policia. La policia té la seguretat com a valor prioritari i ha de vetllar perquè totes les persones i institucions se senten segures en el lliure desenvolupament de la seua vida i dels drets i deures que li són inherents, i que no hagen de témer per la seua integritat física i moral. I la ciutadania ho ha de percebre.

El respecte és un valor estimat per la ciutadania, que espera de l’agent de policia que tinga una actitud amable, empàtica i respectuosa amb tothom que faci possible la proximitat en el tracte i, a la vegada, genere confiança. El respecte a les persones s’expressa en la forma de relació i de comunicació, tant en el llenguatge verbal com en el no verbal, i evoca sempre una actitud d’atenció a la dignitat de la persona, a la seua integritat física i moral. El tracte respectuós fa possible el treball en equip i la col·laboració amb altres agents socials. Un país modern i civilitzat, que vetlla pel progrés econòmic i científic i vol refermar la seua sensibilitat social espera que la seua policia siga també un factor de qualitat, digna de confiança i de respecte. Aquesta confiança, però, només s’assoleix a partir de la competència i de la bona pràctica de les seues funcions.

Les persones que estem al capdavant de les institucions tenim un important paper en tot açò. Cal defensar la imatge i la professionalitat dels cossos policials amb objectivitat i rigor, així com el seu honor davant de la ciutadania. Cal vetllar perquè la policia dispose de la formació, les condicions laborals i els recursos materials i humans necessaris per a poder desenvolupar de manera òptima el servei públic que dispensa. La credibilitat de la policia, com la de qualsevol altre cos, depén de molts factors però, substancialment, de la confiança que els seus agents siguen capaços de generar en la ciutadania.

Els polítics i les polítiques hem de treballar per garantir que la policia tinga majors coneixements, més especialització, més sensibilitat, major formació, nous procediments i molts més recursos per tal d’atendre de forma eficaç a totes les persones.

*Vicealcaldessa de Castelló