El passat dimecres el Congrés va tombar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Uns pressupostos que, tal vegada, foren els que millor tractaven al País Valencià dels darrers 15 anys. Els vots que els van tombar van ser, entre d’altres, els dels diputats i diputades valencianes del PP i de Ciudadanos, i això sí que és totalment incomprensible.

L’any passat, els mateixos diputats i diputades que, tot i que representen a dos partits polítics diferents, tenen el mateix discurs, voten el mateix i, el més important, pacten amb la mateixa gent, van votar a favor d’uns pressupostos molt pitjors per als valencians. I deixeu donar-vos unes dades comparatives que vos resultaran esclaridores.

El PP i Ciudadanos han dit que no a augmentar un 61% la inversió en les nostres terres respecte als pressupostos del 2018, que tan bons els pareixien. El PP i Ciudadanos han dit que no a augmentar un 86% els recursos destinats al servei de rodalia, en la falta que ens fa una millor xarxa de trens i de les freqüències, com també de les carreteres i el tan esperat corredor mediterrani.

Han dit que no a augmentar un 60% la inversió en dependència girant-li l’esquena a qui més ho necessita. Però alhora, fent un exercici de cinisme polític i baixesa moral, fent-se fotos amb associacions i familiars per dir que estan al seu costat i que els donen suport: mentides.

El PP i Ciudadanos no només han abandonat als dependents, també han girat l’esquena a les dones. Els pressupostos als quals han dit que no, destinaven més de 2 milions i mig d’euros més a la lluita contra el terrorisme masclista. I tot apunta a les pressions que reben a través del seu soci andalús.

La dreta ha dit que no a pujar les pensions a més de 890.000 valencianes i valencians --després voldran fer-se fotos amb els jubilats i diran que defensen a la gent gran--, també han dit que no a destinar més recursos per a beques, en una nova ofensiva cap a l’educació pública. Han dit que no a augmentar el permís de paternitat, i això que diuen estar molt preocupats per la baixa natalitat de l’Estat. Tampoc volen resoldre i millorar les condicions laborals de la gent jove, ni tampoc augmentar els permisos que faciliten la conciliació laboral i familiar. I no en parlem de facilitar l’accés a l’habitatge.

En resum, la dreta rància del PP i Ciudadanos han dit que no a les polítiques centrades en les persones, les que dignifiquen la vida de la gent. Perquè són els estudiants qui no es podran beneficiar de les beques, són els treballadors els qui continuaran patint d’un servei francament millorable. Són els nostres llauradors i les nostres empreses les que continuaran competint en inferioritat de condicions en no disposar d’un Corredor Mediterrani per poder reduir el temps de transport i reduir costos. Són els jubilats i jubilades els que no tindran la pensió que es mereixen. Són les dones les que continuarem patint el terrorisme masclista, per molt que s’encaboten en disfressar-ho de violència domèstica. Són els dependents els que no rebran les ajudes que els corresponen.

Però per a la dreta no els interessa la gent ni els seus problemes. L’única cosa que els preocupa és recuperar el poder, encara que siga en detriment dels drets de la ciutadania.

A Compromís treballem dia a dia per millorar la vida de les persones, seguirem col·locant-les al centre de totes les nostres polítiques. Per parlar de símbols, banderes, himnes i de salvapàtries ja estan ells.

*Regidora de Cultura a l’Ajuntament de Castelló