Deia l’insigne Joan Fuster en el seu magnífic Diccionari per Ociosos que «tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres». Açò ho va escriure dins de la seua definició de política, però per a mi sempre ha tingut un sentit més ample, jo sempre ho he vist con un referent per a la construcció del poble valencià. Modestament agarre l’esperit d’eixa frase i la transforme en «tot allò que no fem nosaltres, els valencians, ho faran contra nosaltres».

L’última i més clara demostració de tot açò la veiem en el tema del finançament. Tants anys sense dir res, sense queixar-nos, ens han dut fins a ser la comunitat espanyola pitjor finançada per càpita. Açò vol dir que cada valencià sols rep de l’Estat 119 euros, 94 euros per baix de la mitjana i molt menys que el ciutadans de Castella-Lleó i Galícia, per exemple. Tots eixos anys sense fer res, sense fer política, han fet que la resta de l’Estat l’haja feta contra nosaltres, deixant-nos a la cua de les inversions.

La bona notícia és que les coses estan canviant (com canta Josep Lluís Notari, cant-autor de la Vilavella) i els valencians estan començant a prendre consciència, a ser reivindicatius. Hem començat a fer política en positiu per al nostre poble. Les campanyes del tracte just cap al finançament, la manifestació a València del passat dia 18, les mocions presentades als diferents ajuntaments han demostrat, amb un tema tant importantant com els nostres recursos, que els valencians ja ens hem fartat de callar i que estem disposats a demanar tot allò que siga nostre. Com bé diu eixa campanya, no volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys que ningú.

Ja feia massa temps que els valencians no feiem política, però ara que la gent de Compromís estem a les institucions, les coses han canviat i les reivindicacions són més clares, més fermes i no van a parar en el temps. Per a fer-ho tenim a Sorlí, Mulet, Sebastià, Marzà, Àlvaro… i a molts regidors que estan, estem, ací per a fer política valenciana, la nostra, la que ens convé. Perquè les coses han canviat i ja no estem disposats a acceptar que ens facen la política des de fora sense comptar amb nosaltres, volem ser amos del nostre destí.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó