La dedicació a la política és, i ha de ser, amb una clara vocació de servei a la ciutadania i amb una plena consciència d’exemplaritat.

En les jornades del Castelló Educa, el professor Juan Manuel del Pozo explicava que totes les persones que compartim una ciutat som agents educadors i que en funció del nostre comportament ho som en positiu o en negatiu. S’ha acabat el fet de pensar que només s’educa a l’escola, com diu la dita africana: «Per educar a un infant ens cal tota la tribu» pares, mares i famílies senceres però també veïns, amics i inclús desconeguts, totes i tots eduquem.

Amb eixa idea, i tenint en compte la visibilitat que els representants públics tenim, cal que sapiguem que el nostre comportament i actituds han de ser amb la plena consciència que la gent ens observa i que per tant la nostra capacitat d’influir en la societat és major. Esta capacitat ha de vindre lligada a una gran responsabilitat, ja que en tot moment estem educant i per tant cal reflexionar sobre el que transmetem. Si volem construir una societat més respectuosa i dialogant, capaç de trobar-nos per ajudar-nos els uns amb els altres, si volem que prime la cooperació vers l’individualisme, si volem que la gent es respecte i tinga un comportament cívic, potser cal que els representants públics, amb eixa condició representativa, fem un pensament sobre certs comportaments.

Observe que, massa sovint, les actituds de regidors i diputats, van més destinades a fer-se vore, destruir al «rival», marcar perfil, fins i tot mentint, enfrontant moltes vegades a la població en temes que no aporten res. En lloc de buscar acords, treballar plegats per objectius comuns.

Moltes vegades pense que estaria molt bé que la ciutadania tinguera més interés a assistir als plens, i en seguir el que passa a la ciutat de ben a prop, però cada cop que acaba un plenari em dic, «quasi que millor que no hagen vingut, perquè per veure com es comporten certs representants públics...» o igual just per això és que haurien de vindre més. En fi, supose que el canvi implica assumir el nostre paper en una ciutat educadora.

*Regidor d’Educació i d’Esports de l’Ajuntament de Castelló