La Vall d’Uixó necessita un Espai Jove. Per això els vallers i valleres tenen el meu compromís personal d’obrir estes noves instal·lacions en la pròxima legislatura. Així acabarem amb els problemes d’horaris i funcionalitat amb els quals es troben les persones que utilitzen la Biblioteca Municipal com a sala d’estudi, ja que en la mateixa estança també es desenvolupa el servei de préstec de llibres, lectura de premsa i ordinadors públics.

Per a la construcció d’este Espai Jove barallem dos opcions. La primera en la zona annexa al Viver d’Empreses (les obres està previst que finalitzen en les pròximes setmanes) en la primera planta del Mercat Municipal, per a fer realitat un gran centre de coneixement i talent. La segona contempla la construcció d’una nova planta en l’edifici de la Biblioteca.

Ara anem a estudiar quina de les dos opcions és la millor, tant econòmicament com per comptar amb les condicions necessàries: àrea d’estudi, sales per a realitzar treballs en grup i altres multiusos, on poder realitzar activitats de formació però també d’oci alternatiu, ja que esta és una demanda des de fa molts anys a la nostra ciutat.

Per això abans demanarem l’opinió als joves, perquè serà el seu espai. A més una de les possibilitats que contemplem és que siga un centre autogestionat, en el qual els usuaris signen un compromís de respectar les instal·lacions. Este model, per exemple, s’ha implantat amb èxit provat en Rafelbunyol. Sabem que podem confiar en els nostres joves.

La creació d’un Espai Jove va ser una de les propostes que van eixir el passat divendres en l’acció De birres amb..., una trobada organitzada per Joves Socialistes per a donar veu als joves i que ens feren arribar idees per al pròxim programa de govern 2019-2023. Per això també faig fer autocrítica quan em vam dir que feia falta un òrgan on els i les joves de la Vall estigueren representats, per a mantenir un contacte més directe i fluid.

Sense dubte, esta serà una de les altres qüestions que prioritzarem en el treball dels pròxims quatre anys, perquè en una legislatura no és suficient per a implantar totes les polítiques necessàries (en tots els àmbits, no sols el juvenil). Una vegada hem tancat les ferides que dessagnaven a l’Ajuntament i hem estabilitzat i sanejat els comptes que vam trobar en 2015, podrem fer molt més. I per a aconseguir-ho volem comptar amb totes i tots. Perquè no podem tornar enrere ni permetre que destruïsquen tot allò que hem avançat.

L’ocupació juvenil és un exemple, ja que hem passat de ser la ciutat més vulnerable d’Espanya a la que mes redueix la taxa de desocupació entre els joves. En estos quatre anys el número de menors de 30 anys aturats s’ha reduït un 50%, en bona part gràcies als programes d’ocupació pels quals hem contractat a més de 100 joves amb estudis i sense.

En esta legislatura, el Consell que presideix Ximo Puig ha reduït un 15% les taxes universitàries i ha augmentat les beques. I ja s’ha compromés al fet que la matrícula de la universitat siga gratuïta per a les persones que aproven tot el curs. Això són polítiques per als nostres joves.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó i candidata socialista