Estos dies mirarem amb més atenció la nostra cistella de la compra perquè una plataforma de consumidores i consumidors ha organitzat una setmana de conscienciació al voltant de la nostra relació envers els recipients de plàstic, en concret amb els recipients d’un sol ús. Fa anys em mirava aquestes iniciatives amb cert escepticisme: «Si només dura una setmana, què farem la resta de l’any?». Admeto que en aquella etapa feia unes reflexions més relaxades.

Ara sé que els efectes d’aquestes campanyes no són tan rellevants en la setmana de la seua celebració com en els efectes sinèrgics i en cadena que són capaces de produir. Primerament, la identificació d’una preocupació que pensaves era individual amb la missió d’un col·lectiu més gran de persones fa que cresquen les nostres ganes de sumar-se a la causa i contribuir a la difusió del missatge: ja estem participant gairebé sense adonar-nos-en d’allò que s’anomena teixit social. Saber que no estàs sol, també ajuda a crear l’hàbit de discriminar en la compra i triar productes amb menys continguts de plàstic i, per l’efecte de més persones com tu buidant la prestatgeria de productes més sostenibles, també els comerços prenen nota i augmenten el catàleg d’alternatives respectuoses amb el medi ambient.

VAL A DIR que conec alguns establiments que ja han avançat plans de reducció de residus motu proprio, sense esperar al comportament de la massa consumidora. Ara pensareu que estic patrocinat i en realitat és que no m’importa anomenar una marca si aquesta està fent un treball conscient que repercutirà per a bé al nostre entorn. Em contava l’amic Hèctor Molina, que estava col·laborant amb Makro per l’assoliment de l’objectiu residu 0, que implica una revisió de tots els processos de distribució per tractar de reduir al màxim possible la pressió d’este centre comercial sobre el seu entorn, i això implica tant els residus orgànics com tota classe d’embolcalls en els que s’oferten els seus productes.

En les passades eleccions hi havia una opció electoral que presentava el seu producte embolicat amb un plàstic d’un sol ús, enviant un missatge ben clar de per què estan en política.

A nosaltres, separant-nos d’esta concepció asèptica del servei públic que un dia et porta a gravar-te un espot pujant a un autobús quan no l’has fet servir en la teua vida, ens agrada l’acció política que taca. Estem disposats en este cicle electoral a fer el pas endavant per entrar en les institucions i gestionar, preparats per arromangar-se i acabar cada dia exhausts i plens de fang fins a les celles si això beneficia les castellonenques i castellonencs.

Evidentment la influència en pro de la reducció del consum de plàstic des de les institucions locals té els seus límits i cal fer una feina constant de conscienciació que ha d’arribar al gran públic sense culpabilitzar-lo.

Curiosament, qui més plàstic consumeix és en proporció qui menys diners té a la butxaca, ja que els productes de menor qualitat solen ser els que més plàstic inverteixen en la seua conservació, i les famílies no haurien de vore compromeses les seues necessitats vitals si volem implicar-les.

En estos moments en que s’estan configurant molts governs en diferents escales de l’administració el PSOE manté encara dubtes en la tria de les aliances. Governarà amb nosaltres o envoltats de plàstic.

*Diputat de Podem a Les Corts