Març de 2020, el recordarem com el mes en què va canviar la nostra vida. Es propagava un virus altament contagiós i letal i es prenia la decisió de decretar l’Estat d’Alarma. Poc a poc, ens havíem anat recuperant de l’anterior crisi econòmica. El govern de Vila-real treia pit per les xifres de l’atur que es situava en percentatges de registres al voltant del 13%, poc més de 3.000 persones, alhora que aprovava una pujada de la Contribució del 10%.

En Cs ens vam oposar, consideràvem que les butxaques dels veïns ja estaven massa castigades. Cal recordar que la valoració dels valors cadastrals i la falta de revisió dels mateixos ens estan perjudicant també en altres impostos com l’IRPF, successions i donacions o plusvàlua. D’altra banda, no hi ha que oblidar que en els anys anteriors a la crisi de 2008 l’atur era del voltant del 5% i el número d’aturats de poc més de 1.000 persones.

Les circumstàncies han canviat molt i les previsions de l’atur a Espanya són del 25%. Els ajuntaments han hagut d’adaptar-se a una situació extraordinària, s’han generat estalvis forçosos i han hagut moltes despeses imprevistes. Haurem de conviure durant prou de temps en unes mesures sanitàries i socials que provocaran una despesa permanent. Però els problemes que hi havien abans segueixen estan, l’urbanisme i una despesa estructural elevada.

Així, davant la previsió que les tensions de tresoreria i la falta de liquiditat es vegen agreujades, en Cs vam proposar dos mesures temporals d’estalvi, la reducció de les assignacions als grups polítics i una rebaixa de sou a càrrecs polítics i personal de confiança. La primera ha arribat en forma d’acord, però demanem que es mantinga per als anys següents fins que l’atur torne al nivell anterior a la pandèmia.

La segona s’ha d’estudiar i un bon moment seran els pressupostos de 2021. Ni es tracta de demagògia ni de solidaritat, el que toca és adaptar-se a unes circumstàncies més exigents que mai i plenes d’incertesa, igual que van a haver de fer autònoms, treballadors, empreses i administració. És moment de predicar amb l’exemple.

*Portavoz de Cs en Vila-real y diputado provincial