El novel·lista anglés Charles Dickens va dir una vegada: «No preguntes res, i així no et diran cap mentida». Els ciutadans estan ja massa acostumats a les falsedats i les preguntes sense resposta de la classe política, eixa casta que viu massa sovint en un núvol que res té a veure amb la realitat.

Al darrer ple, els regidors de Compromís vam decidir donar eixida a preguntes que sovint ens fan els veïns quan els trobem pel carrer. Habitualment seleccionem només algunes, però la darrera vegada vam decidir no filtrar-les tant. El resultat va ser quasi 20 preguntes traslladades directament dels ciutadans a l’Ajuntament.

Tristament, el resultat que vam obtindre com a resposta va ser la xuleria, la supèrbia i la prepotència. Els responsables del Govern municipal no només no van contestar les preguntes de la gent, sinó que van intentar llançar balons fora, culpar a altres, a polítics que fa més d’una dècada que no participen en la vida pública o fins i tot ridiculitzar als que formulàvem les preguntes.

Les preguntes tractaven assumptes importants per a Vila-real en els últims mesos de pandèmia sobre formació, educació, instal·lacions esportives, ajudes socials o una biblioteca per cert encara tancada. A molts pobles veïns, gran part d’aquests serveis estan funcionant amb normalitat des de fa temps. Tanmateix, a Vila-real els «socialistes» afirmen que no han obert ni solucionat certs afers perquè són els altres pobles els que ho fan malament i obren sense respectar la llei.

En fi, les preguntes són l’expressió més innocent de totes les possibles. El seu únic objectiu és ampliar el coneixement i, quan les fa un regidor en una sessió pública, donar respostes als nostres veïns.

*Regidor de Compromís per Vila-real