Fa uns dies hem rebut dos premis a la mobilitat sostenible, dins de la Setmana Europea de la Mobilitat. El primer és la medalla d’or de la Conselleria d’Obres Públiques, per la peatonalització de la plaça del Centre. I el segon es la medalla de plata del Ministeri de Transició Ecològica també per la peatonalització d’esta plaça, a més de la instal·lació de marquesines en les parades de bus, la implantació del sistema d’aparcament en bateria d’eixida per a millorar la seguretat i el desenvolupament de la xarxa de carrils bici i ciclocarrers.

Sempre és una alegria rebre premis pel treball que es realitza des de l’Ajuntament, perquè són un reforç a les polítiques que estem realitzant des de fa cinc anys. Però més enllà d’eixos reconeixements públics, el millor premi es vore com la plaça del Centre està plena de vida des d’ara fa un any. Està plena de vida des que van finalitzar les obres i va obrir al públic, amb grans zones de jocs infantils perquè els més menuts les gaudisquen i juguen amb seguretat, i amb bancs distribuïts de manera que faciliten la socialització dels adults.

També han obert comerços i cafeteries en locals que portaven temps tancats i sense activitat. Hem complit amb l’objectiu: convertir una plaça que era un aparcament de cotxes en un espai per a les persones, que s’ha dinamitzat socialment, turísticament i econòmicament. A més en un lloc emblemàtic, que a ha conservat la font a petició dels veïns i veïnes, i que dignifica i millora la zona que ocupa l’ajuntament, que és la casa de totes les valleres i vallers. També perquè connecta els dos nuclis urbans històrics, dins del nostre relat turístic del Camí de l’Aigua.

Això passa perquè tenim un projecte de ciutat, en el que recuperar espais per a les persones és una prioritat. Ho hem fet també amb la peatonalització de la plaça de l’Assumpció i ambdós projectes han sigut un èxit. Al principi tots els canvis i obres suposen molèsties i modificar els nostres hàbits o rutines, però després es demostra que les accions valentes funcionen i omplin de vida la ciutat. Per això continuarem en esta línia, perquè la Vall d’Uixó seguisca avançant i modernitzant-se.

Paral·lelament a rebre estos premis, estos dies estem immersos en la programació de la V Setmana de la Mobilitat. Les activitats van arrancar amb l’obertura oficial del nou skate park , ubicat al costat de la Pista d’Atletisme. Es tracta d’una infraestructura molt reivindicada per col·lectiu de patinadors de la nostra ciutat i després de molts anys ja és una realitat, després d’haver consensuat el disseny i el material amb els seus usuaris. També alliberem l’espai de la plaça del Parc, que provocava molèsties per soroll en la zona. Ara cal gaudir la nova pista amb responsabilitat i respectar-la.

També hem organitzat des de la Policia Local un taller pràctic de circulació urbana segura amb bicicleta i patinet elèctric, amb l’objectiu de fomentar el seu ús, ja que són mitjans de transport sostenibles i idonis per a una ciutat de la grandària de la nostra. Per això esta vesprada farem una sessió informativa sobre les ajudes de la Generalitat per a la compra d’estos aparells. I demà el bus urbà serà gratuït, en commemoració del Dia Mundial Sense Cotxes que es celebra cada 22 de setembre. H

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó