Aquesta setmana, tots els grups polítics de l’Ajuntament hem decidit, per unanimitat, les persones i col·lectius que rebran enguany el reconeixement de tota la ciutat amb el Premi 20 de Febrer. Sis premiats que representen el millor del que Vila-real és i del que volem ser: una ciutat implicada amb la millora social i el progrés, dinàmica, viva, però que no oblida mai quines són les nostres arrels i d’on venim. La revista Poble, que compleix en 2020 25 anys al servei de la informació, la cultura i les tradicions locals; María Dolores Jordá, un dels noms propis fonamentals de la nostra Setmana Santa, declarada d’interés turístic provincial i per a la qual aspirem a obtenir el reconeixement com a interés autonòmic; Manuel Arrufat, empresari referent en el sector citrícola i fins fa a penes unes setmanes president del Comité de Gestió de Cítrics; Paulino Perona, professor jubilat del Centre de Capacitació Agrària, amb una vida dedicada a la formació i a la terra; Manuel Cerisuelo, conegut com el Sirero, una d’aquelles persones sense les quals la vida associativa a la nostra ciutat no s’entendria, amb trajectòria destacada en entitats com Joventut Antonia, Els Lluïsos o Els XIII; i Cecilia Llorens, professora d’Educació Física, entrenadora i preparadora física d’equips d’alt nivell en diferents disciplines.

Tots ells configuren un reflex excel·lent del nostre poble i de l’esforç que els vila-realencs i vila-realenques, cadascú des del seu àmbit, fan per situar Vila-real com una població referent i que mira al futur, sense deixar de banda el passat. Una ciutat que aposta per la formació, per l’esport i la salut, per l’agricultura i la innovació. Una ciutat que treballa cada dia per reforçar els lligams i millorar la convivència, solidària i bolcada en la defensa de les nostres coses. Els sis premiats d’enguany representen, doncs, el millor de Vila-real i, per tant, són dignes mereixedors d’uns premis que van nàixer precisament amb eixe objectiu: el de guardonar aquelles persones que representen l’essència del nostre poble.

Perquè el reconeixement públic és també una de les tasques principals, i de les més satisfactòries, que tenim els representants públics. Sempre he defensat que l’Ajuntament, la institució més pròxima a la ciutadania, té el deure fonamental de reforçar els referents on la població puga veure’s reflectida; aquells models on ens agrada mirar-nos i on aspirem a arribar. I aquesta tasca és particularment important en els temps vertiginosos i hiperconnectats que vivim. Referents que ens ancoren a la realitat que ens envolta, que ens permeten aturar-nos per un moment i reflexionar sobre la nostra identitat, sobre les oportunitats que s’obrin al nostre voltant i les metes que, tots junts, podem arribar a acomplir. Els sis premiats amb el 20 de Febrer de 2020 són eixe espill en què els vila-realencs i vila-realenques ens podem veure reflectits. Un orgull per a Vila-real que mereix tot el nostre reconeixement. Enhorabona!

*Alcalde de Vila-real