La necessitat de participació s’ha convertit en un dret inherent a la persona reconegut per instruments internacionals que el protegeixen. Com a éssers humans, este dret també és intrínsec als xiquets, xiquetes i adolescents. Davall d’esta premissa, enguany ha fet tres anys des que vam començar, en esta legislatura, una iniciativa única a les nostres comarques: el Pressupost Municipal Infantil de Betxí. Des d’aleshores, tots els xiquets i xiquetes de l’escola pública participen directament en l’elecció dels jocs infantils que posteriorment s’instal·laran als parcs i jardins de la població.

A través d’este procés de participació ciutadana, en este cas dirigit als més menuts, intentem aconseguir dos objectius: per una banda, que els infants puguen prendre les seues pròpies decisions sobre com es gasten els diners municipals (en este cas hi havia una partida de 15.000 €) i, en segon lloc, que participen en la vida pública, que vegen què es cou i es mou a l’ajuntament.

PERQUÈ una vegada els alumnes del col·legi han fet la seua tria, el pas següent és escollir un delegat per cada classe per poder fer el ple infantil, a la sala de plens del consistori, on participen també diversos regidors i on s’alça acta del que allí es diu i es comenta.

Fa pocs dies, s’ha fet realitat la tercera edició d’este projecte, ja que s’ha instal·lat al parc del Llaurador el Llargot, el mòdul seleccionat enguany i que ja està disponible per tal que els xiquets i xiquetes puguen jugar i gaudir dels jocs que inclou.

Tota pedra fa paret i implicar als infants en les decisions de la vida pública no fa sinó sembrar una primera llavor en els més menuts per fer-los estimar el municipi. Segur que no s’oblidaran mai d’esta experiència de participació i de presa de decisions. I com sempre diem, tot va dirigit a aconseguir el nostre objectiu principal: fer, entre tots, un poble millor.

*Alcalde de Betxí