Prudència i responsabilitat. El pressupost que hem aprovat l’Ajuntament de Vila-real per a 2020 beu de les dues màximes que guien la gestió municipal des que vam assumir el govern en 2011. Un pressupost prudent i responsable, amb el qual enfrontem de nou la complicada tasca de gestionar el passat que el Partit Popular ens va deixar en herència, sense deixar mai de gestionar el present i el futur de la nostra ciutat. Aquesta situació, que ens ha suposat ja el pagament de 28,3 milions d’euros només en herència urbanística, a més dels 10 milions d’amortització i sis d’interessos del préstec de 20 milions subscrit pel PP, no es viu en altres municipis del nostre entorn. Una incertesa per les sentències i resolucions de l’urbanisme del Partit Popular que adverteix també la Intervenció municipal en el seu informe favorable al pressupost i que ens porta a imprimir un plus de cautela als comptes municipals.

Per això, els pressupostos de Vila-real per a 2020 prioritzen qüestions com el reequilibri financer, la reorganització municipal, la reducció del deute o la millora dels serveis públics, sense renunciar a l’aliança amb la societat civil i l’aposta per les persones que han marcat des del primer dia l’acció de govern. Tot això ho aconseguim amb dues mesures principals: l’apujada de la contribució, després de vuit anys congelada --a pesar de la qual cosa, el pressupost és 800.000 euros inferior al de l’any passat--, i no contemplar préstecs, renunciant a les inversions. D’aquesta manera, aconseguirem situar el deute municipal a final d’any en el 59,47%, 10 punts per baix de l’actual. El fet que el pressupost siga inferior al de l’any passat demostra, a més, que era necessari incrementar l’IBI i que, si no ho haguérem fet, ens haurien intervingut, amb tot el que això comporta de retallar en serveis, pujar taxes o impostos.

Amb aquestes dues mesures, arribarem al necessari reequilibri econòmic que el Ministeri d’Hisenda, a través de l’organisme de tutela de la Generalitat, ens requereix després que el pagament de 9 milions d’euros en herència del PP (per resolucions urbanístiques i el conveni de les dominiques) en 2018 ens portara a incomplir el Pla econòmic financer. Reequilibri que ens permet enfrontar millor la incertesa de l’urbanisme del PP, evitant bloquejar crèdits com demanava el Ministeri i garantint que Vila-real no deixe mai d’avançar. És a dir, gestionar passat, present i futur de la nostra ciutat per a no perdre cap oportunitat.

La necessària reorganització municipal, per a adaptar-nos a la nova legislació i les necessitats de la societat actual, i el reforç que es vol fer dels serveis públics són altres dels objectius principals que perseguim amb el pressupost d’enguany. Uns comptes sense pràcticament inversions, però que no obliden seguir avançant cap a eixe model de ciutat innovadora, inclusiva, sostenible i pròxima, en aliança continua amb la societat civil, que, entre tots, estem construint.

*Alcalde de Vila-real