La crisi de la covid-19 s’ha superposat a Vila-real a les altres dues grans crisis que ens ha tocat gestionar en els últims anys: la crisi del deute i la crisi de l’urbanisme, ambdues provocades per la gestió municipal del Partit Popular, particularment el dels últims anys. Aquesta triple crisi té el seu reflex clar en les previsions que barallem per a l’any que ve i que plasmarem en el document de pressupostos, les línies generals dels quals les vam presentar la setmana passada.

Els de 2021 seran uns pressupostos, sobretot, prudents i responsables. Uns pressupostos que pràcticament no creixen respecte als de l’any passat: a penes 500.000 euros més, però per a pagar els préstecs que vam haver de demanar en 2018 per a fer front a pagaments urbanístics i empastres del PP. Són uns pressupostos prudents i responsables també perquè eviten que l’Ajuntament s’endeute més: no traurem en 2021 ni un euro més de préstec. Perquè reduir l’endeutament municipal és i seguirà sent una de les nostres principals preocupacions. Convé no oblidar que aquest endeutament no l’hem generat nosaltres; l’arrosseguem encara dels governs del PP i d’aquells 20 milions d’euros de préstec a interessos exorbitants signat en 2010.

Amb aquesta realitat damunt la taula, que ens impedeix, com veiem en altres municipis dels voltants, un pressupost expansiu, hem de ser conscients de quina és la nostra situació i prioritzar aquelles qüestions més necessàries per a la ciutadania. La principal, la prestació i optimització dels serveis públics. I a aquest objectiu es destinen la incorporació de nous contractes de serveis, com el bus urbà gratuït, el manteniment de parcs i jardins o els camins rurals. No podem oblidar tampoc que, enguany, haurem de fer front a despeses de manteniment de noves infraestructures, com són la piscina d’Aigua-salut o el pavelló Campió Llorens. I molt menys deixarem de banda la lluita contra la covid-19, amb el reforç del contracte de neteja en els col·legis, entre altres, o els 250.000 euros reservats per al Pacte local pel renaixement en 2021.

Seguim també mantenint i reforçant l’aliança amb la societat. Perquè s’ha demostrat que aquest model funciona i que tenim un entramat social ric, plural i amb enorme capacitat per a fer avançar la nostra societat. Per això, als 69 convenis que mantenim en els últims anys en sumarem quatre més: per al nou alberg de Càritas, la restauració de la sala d’actes de la Comunitat de Regants, l’insectari de la Cooperativa Catòlica-Agrària i el 50é aniversari de la parròquia de Santa Isabel.

En aquesta somera repassada a les línies generals del pressupost es preguntaran on estan les inversions. Doncs, pràcticament, no n’hi ha: a dures penes 500.000 euros en qüestions fonamentals com la construcció de nínxols o la instal·lació de pilones de seguretat del carril bici.

En definitiva, el millor pressupost possible per a respondre a les tres crisis que viu Vila-real, sense deixar de banda el nostre compromís amb la societat i la prestació dels serveis que la nostra ciutat necessita. Com sempre, amb prudència i responsabilitat. H

*Alcalde de Vila-real