Quan parlem de pressupostos amb perspectiva de gènere hi ha molta gent que no sap de què estem parlant. És greu quan els que no saben què vol dir són personal al servei de l’administració pública o representants polítics. Els pressupostos no són neutrals al gènere. Allò que gastem acaba afectant de manera diferenciada a homes i dones. Els diners que ens gastem no ens els gastem igual per a unes i altres. Si no parem compte, se’n beneficien majoritàriament els homes. Per això hem volgut elaborar-los de forma metodològicament adequada. Transparent i avaluable.

Si gastem molt en inversions en obres públiques i no tenim en compte la perspectiva, acabem contractant només homes i creant molts menys llocs de treball ocupables per dones. Per exemple, si no posem clàusules de paritat o d’ocupació de dones en llocs de responsabilitat, eixos llocs és més difícil que els ocupen dones. No és prou que hi haja lleis d’igualtat.

En tots els convenis que se signen amb entitats que ens presten serveis, caldrà desagregar per sexe, i no només com una qüestió numèrica. Caldrà remarcar quines necessitats diferenciades cobreix, si es donen diferències entre homes i dones i quines són les accions a fer per compensar eixes diferències. De res val quedar-se en recollir estadística si no fem res al respecte.

L’oferta formativa comptarà amb personal format en perspectiva de gènere. I es tindrà en compte la paritat a l’hora de contractar. Les campanyes publicitàries no seran sexistes. Dissenyem la ciutat segons els usos que majoritàriament fan les dones. Donant-li valor a les accions de cura, tot allò que té a veure amb l’accessibilitat es computa com d’impacte de gènere perquè acabe afectant.

I és que 32 departaments municipals, més el Patronat d’Esports, treballant des de la voluntat de considerar homes i dones iguals en drets, fan que la institució sencera es moga. Que un ajuntament tinga com a objectiu millorar les situacions d’inferioritat de les dones, evidenciant les desigualtats i actuant per a compensar-les. De veritat hi ha qui vol impedir-ho? Els deixareu fer-ho realitat?

*Regidora de Compromís per Castelló