Amés de la tempesta socioeconòmica i sanitària de la còvid, encetem ara un curs polític i parlamentari determinant on ja s’han posat sobre la taula qüestions essencials: el Debat de Política General, a tocar, i que marcarà el full de ruta immediat; I l’elaboració dels Pressupostos de la Generalitat, que definiran l’acció del Botànic.

Si ja de per si els pressupostos són la llei més important de l’any, els comptes de 2021 ho seran encara més. Com ja sabem, si en un any normal partim amb desavantatge per l’infrafinançament al qual ens han condemnat, enguany, amb menys recursos, s’haurà de fer front a les despeses extraordinàries generades per la pandèmia. Per tant, haurem de filar més prim a l’hora de definir prioritats i per destinar els recursos a allò més necessari i a aquells col·lectius que més ho necessiten. Perquè, cal recordar-ho, la prioritat d’aquest Executiu és governar per les persones i no deixar ningú enrere. I això només podrà fer-se realitat anant tot el Botànic de la mà, amb cohesió, generositat i responsabilitat.

A més, caldrà fer un front comú per a reclamar inversions a tots els àmbits. I eixa unitat i acció comú s’ha de basar en el diàleg i col·laboració entre partits i institucions, i no en la imposició com pretenia el Govern amb el Decret Llei que obligava els ajuntaments a cedir els romanents de tresoreria a l’Estat. Finalment, per sort, el Congrés va tombar dijous esta proposta de bipartit PSOE-UP, i això, si ho sabem aprofitar, ens dóna una nova oportunitat per alliberar els romanents de tresoreria dels ajuntaments perquè es puguen fer les inversions que necessita la ciutadania en pobles i ciutats.

Eixe front comú passa per un Govern que ens done els recursos que ens pertoquen; un Consell que referme l’aposta social, educativa i sanitària i uns ajuntaments amb recursos suficients. Només així podrem afrontar la situació actual. H

*Diputat de Compromís a les Corts