Dos històries al voltant de dos pressupostos diferents han ocorregut la setmana passada, òbviament no són comparables per la diferent importància entre ells (bé sempre que no sigues com jo de la Vall d’Uixó, aleshores el pressupostos municipals sí són tan importants com els de l’Estat). Tots sabeu què ha passat amb els comptes de l’Estat: han sigut rebutjats i això ha dut a que es convoquen eleccions, però no sé si tots sabeu que fa uns dies hem signat l’acord per presentar conjuntament els propers pressupostos per a la Vall, que seran aprovats esta mateixa setmana. Uns pressupostos que cauen i uns altres que es confirmen, estic convençut que la feina per preparar-los i defensar-los presenta una diferencia abismal entre uns i altres. Preparar els comptes de l’Estat, arribar a acords a eixe nivell ha de ser un treball titànic i si, com ha ocorregut enguany, hi ha gent disposta a torpedejar-los s’haurà convertit en una feina impossible. Negociar el pressupostos a la Vall d’Uixó tampoc ha sigut fàcil.

Els pressupostos de l’Estat tal volta no foren els millors pressupostos del món, segurament es podrien haver millorat (en el cas de les inversions per al País Valencià açò és més que una suposició), però eren uns pressupostos socials, amb possibilitats de millorar la vida a la gent i sols la negativa d’uns partits a voler negociar els ha fet enrere. Que partits de la dreta com PP, Cs o PDeCat vullguen tombar els comptes sols per qüestions partidistes és greu, però que ERC rebutge estos pressupostos progressites també ho és. Al final hi ha hagut massa gent que l’únic que volia era renyir, que s’ha mirat massa el melic i que han sigut capaços de tirar-ho tot per terra tan sols per traure profit polític.

A la Vall, Compromís junt als nostres companys de govern hem treballat per arribar a acords. També ho hem fet a la Generalitat donant estabilitat a governs d’esquerres. Ens haguera agradat fer-ho a l’estat espanyol, aportant millores per als valencians, però altres s’han encarregat d’impossibilitar-ho. Després del 28-A seguirem intentant-ho i segur que després del 26-M ho tornarem a aconseguir ací, amb consens, a la nostra terra.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó