Ahir vam acomiadar L’Alcora Maig Ceràmic. Al llarg de tot el mes hem desenvolupat un complet programa d’actes amb l’objectiu de commemorar el 290 aniversari de la posada en funcionament de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Vam començar el cicle anunciant que l’Ajuntament ja havia adquirit la totalitat dels terrenys de la Fàbrica Gran i ho hem finalitzat amb la visita del conseller de Cultura, Vicent Marzà, i la gran notícia que la Generalitat aportarà 130.000 € per al projecte de rehabilitació i posada en valor. Millor, impossible.

Tant l’Ajuntament com la Conselleria estan fent els deures pel que fa al nostre preuat patrimoni, demostrant que són administracions de fets. I entre anunci i anunci, una gran varietat d’interessants activitats: música, exposicions, tallers, presentacions, jornades artístiques, didàctica, conferències, etc. I tot amb un mateix fil conductor: la ceràmica… com no podia ser d’altra manera. Vam arrancar l’1 de maig, Dia de la Reial Fàbrica, commemorant que l’1 de maig de 1727 es va posar en marxa a l’Alcora aquesta emblemàtica manufactura, fet que va suposar un abans i un després per al nostre poble, i també per a la nostra província, doncs en ella trobem l’origen de la indústria taulellera castellonenca. Important per ser el punt de partida però també per l’excel·lent ceràmica que es va produir a les seues instal·lacions i per ser una fàbrica avançada al seu temps.

En el Maig Ceràmic han participat moltes persones i entitats, però fonamentalment, ha sigut possible gràcies al Museu de Ceràmica, al seu director, Eladi Grangel, i tot l’equip. També vull agrair la col·laboració de l’Associació d’Amics del Museu de l’Alcora, l’Escola Superior de Ceràmica, la Diputació de Castelló, FACSA, el Centre de Formació de Persones Adultes, els col·legis i instituts, Ultrasons, DSK ràdio, l’associació d’Ames de Casa… Gràcies a Judit Gual, José Manuel Puchol, Joaquín Cabrera, Vicente Sancho… i disculpeu-me si m’oblide d’algú.

Este mes ha servit per aflorar encara més el sentiment d’orgull cap al nostre patrimoni. L’Alcora és ceràmica i la Reial Fàbrica, on tot va començar.

*Alcalde de l’Alcora