Durant la campanya electoral vaig opinar sobre el fet que el mateix partit polític puga governar en diferents institucions. No ho creia idoni, sobretot després de comprovar el que va passar els darrers anys amb el problema de l’infrafinançament i el deute històric al País Valencià. El PSPV al capdavant de la Generalitat valenciana reclamava al govern de l’Estat, en mans del Partit Popular, una solució immediata al principal problema dels valencians i valencianes: l’infrafinançament i el deute odiós.

Recorde aquella manifestació històrica de novembre del 2017, on totes les forces del ventall polític valencià, a excepció del Partit Popular, vam omplir els carrers del cap i casal. Ara bé, després d’aquella resposta contundent de la societat civil valenciana i després d’una més que necessària moció de censura al govern de la corrupció, l’exigència d’un millor finançament per part del PSPV als seus companys de partit a Madrid s’ha extingit.

Aleshores, jo em pregunte: de què serveix que els socialistes governen l’Estat, la Generalitat valenciana, la Diputació de Castelló i un fum d’ajuntaments, si quan hi ha un problema d’eixa magnitud els governs municipals, comarcals o nacionals no alcen la veu ni exigeixen als seus companys de dalt que posen solució? De què serveix que el PSPV i el PSOE tinguen el control de quasi tot si a l’hora de cercar aliances no actuen a favor del nostre poble?

Pedro Sánchez va aconseguir l’abstenció de Joan Baldoví en la primera votació d’investidura. Després de setmanes de trobades, negociacions i d’anuncis de pactes impossibles, al PSOE se li havia oblidat l’exigència de Compromís: crear un calendari d’actuació contra l’infrafinançament valencià. Han exigit un millor finançament els diputats estatals del PSPV al seu propi partit a Madrid a canvi del sí a la investidura? Ens hem vist beneficiats per tindre al govern de l’Estat espanyol i a la Generalitat valenciana el mateix partit? Deixeu-me que conteste jo mateix: NO.

I sobre l’altre gran impediment que patim el poble valencià, el rodalia, millor parle un altre dia.

*Portaveu d’Units pel Poble-Compromís a Cabanes