Les referències a l’origen de la cassolada com un comportament relacionat amb la protesta ens condueixen als anomenats xivarris a França o la rough music a Anglaterra per tal d’assenyalar una transgressió a les normes establides. No obstant això, el nostre imaginari més proper es trasllada a Iberoamèrica, on aquestes es van fer molt populars a Argentina, per als més jóvens, i en contra del d’Allende, per als més majors. És aquest darrer cas on aquesta protesta va donar lloc a la unitat de la dreta i finalment aplanà el camí als militars colpistes.

La situació, ni de bon tros, és la mateixa, a casa nostra aquests dies. Es tracta d’una protesta més localitzada, si notòriament sorollosa i mediàtica, no va més enllà de l’hora del seu desenvolupament, malgrat els esforços dels agitadors. Sobretot perquè la immensa majoria de la ciutadania es mostra col·laborativa. Mentre els grupuscles s’han quedat en l’estat d’alarma, la resta del món que sí que suma seguim pensant a organitzar la desescalada (que no és poca cosa) i ja tenim la ment posada en el mes de setembre quan la desitjada normalitat haurà d’acarar reptes que ja pertanyien a l’antiga realitat.

A l’Ajuntament de Castelló ens hem posat mans a l’obra per ajudar les famílies en l’organització de les cada cop més necessàries escoletes d’estiu que permeten la conciliació familiar (d’ara endavant un assumpte que serà cabdal en la nostra regidoria). Tanmateix en un món que necessita seguretats, sabem segur que la dignitat dels espais escolar continua sent una prioritat i continuem endavant amb els projectes que són necessàries. És per això que l’Ajuntament de Castelló no ha esperat ni un moment en desescalar els projectes de renovació i nova construcció de l’Herrero i el Vicent Marçà, els quals continuen endavant gràcies al Pla Edificant.

Si una cosa ens ha deixat clara aquesta crisi és que la reflexió (ara que som a temps) és que el millor antídot davant d’una situació canviant. No ens deixem aturar ni per crits, ni per colps, ni per cassoles que no entenen d’igualtat ni de dignitat social.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló