Indignant. Insultant. Vergonyós. I podria seguir qualificant la resposta de la ministra del PSOE al diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, quan parlava sobre la qüestió del finançament. I és que per a María Jesús Montero, responsable d’Hisenda i de fer que el repartiment de recursos arribe a tots els territoris de manera equitativa, l’infrafinançament històric del territori valencià són «problemas que no existen» i que ens inventem des de Compromís.

Tenim una gran capacitat d’inventiva si hem aconseguit que tots els partits polítics valencians, totes les institucions, la societat civil i centenars d’entitats es posaren d’acord i exigiren, per infinitat de vies i amb multitud de manifestacions públiques, que es posara solució a l’infrafinançament. Deu ser que ens inventem que no tenim diners per als serveis públics, per a infraestructures, per a educació, per a sanitat. Deu ser que ens inventem (i miren que és difícil inventar-se xifres que publica el BOE) que som el territori pitjor finançat de l’Estat.

Deu ser, molt probablement, que per a algunes persones és més fàcil ordenar callar amb mètodes d’un altre segle que fer front a la realitat i tornar la dignitat a un territori maltractat històricament. Què en deu pensar el PSPV? Perquè és la segona vegada en una setmana que els seus caps a Madrid els deixen en una posició compromesa, després de prohibir-nos passar a la fase 1 de la desescalada sense motius aparents.

Tornem a les reivindicacions al Congrés de Joan Baldoví, qui demanava que s’elimine la limitació d’un 20% de despesa sobre el superàvit de 2019 que ha proposat el Govern de Sánchez. No podem fer front a una crisi com l’actual sense un finançament just per part de l’Estat ni tenint grans quantitats de diners immobilitzats en comptes bancaris. En les últimes setmanes, hem pogut comprovar que les administracions més properes són les que més capacitat de resposta tenen. La gestió de la Generalitat front a la crisi sanitària demostra que les coses des de casa es poden fer molt bé.

Però necessitem més recursos. No permetrem que es tornen a rescatar bancs i es deixe descoberta la població. No amb diners dels nostres fills i filles, no amb els diners de la sanitat ni amb els de les pensions. Només cal mirar l’any 2010. No ens inventem res, senyora Montero.

*Portaveu del Grup Municipal Compromís per Almassora