Al’evangeli segons Sant Mateu, en el capítol 7, parla del Sermó en el Monte de Jesús. En el seu versicle 15 explica que ens guardem dels falsos profetes i en el 16 que a aquests pels seus fruits --diguem les seues obres-- els coneixerem. Encara que la Biblia no siga el meu llibre de referència, sí que he de dir que és la lectura més realitzada arreu del món. I que les seues pàgines estan repletes de cites al·legòriques i consells, com el que hem apuntat dalt de tot.

I parle d’aquella frase ja escoltada en molts llocs de «pels seus actes els coneixerem», perquè és el que estem vivint aquestos dies en la guerra política a tots els nivells, local, autonòmica i estatal. I és que veiem països veïns on tots els partits s’han unit per poder fer un front comú a una situació d’estranyesa i, a la vegada, d’emergència a la que ningú s’ha enfrontat mai, i que ara necessita de totes i de tots per poder superar-la. No cal anar molt lluny per veure que la unitat fa la força. Però, els profetes o millor dit, els falsos profetes com diu Sant Mateu, han aparegut els últims dies anunciant iniciatives i promeses que no es poden dur endavant, o, simplement, amb l’únic objectiu d’enfrontar a l’opinió pública cap als governs amb falses esperances.

I al girar la vista arrere, podem veure com aquells falsos profetes, que anuncien ara les promeses, quan ostentaven el poder al Govern, ni anunciaven, ni executaven les iniciatives que ara proposen, sinó tot el contrari, oprimien al ciutadà, retallaven serveis i seguien en el silló governant sense cap pressió més que la de les seues butxaques.

Tot allò que ja vàrem passar ara torna a estar present, amb un altre context, contra el que hem d’estar junts en una carrera de fons en la que el més important és arribar al final, i amb tots i totes. Només els governs municipals puguen destinar tots els superàvits per a la ciutadania, Compromís farà el necessari per a que eixos diners es destinen a ajudes, propostes que facen tindre una societat més forta.

I acabe amb la dita de «la unió fa la força», per a transmetre el missatge que ens farà eixir d’aquesta crisis sanitària, social i econòmica. La primera estem aconseguint, pas a pas, superar-la, amb el confinament i el bon fer. La segona i tercera és el moment d’afrontar-les, per fer front a un nou escenari del que totes i tots arribem al final.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura de Borriana