La comunitat educativa és, sens dubte, un dels pilars sobre els quals s’assenta el projecte de recuperació de la Reial Fàbrica. Amb el Museu de Ceràmica com a eix vertebrador, els centres escolars de l’Alcora i la comarca s’uneixen entorn d’aquesta iniciativa per tal de posar en marxa projectes d’innovació educativa realment interessants.

Aquest fet es va tornar a escenificar ahir en la inauguració de dos noves mostres temporals al museu. D’una banda, l’exposició Una mirada al passat, una comarca unida i viva , en la qual participen els treballs de l’alumnat dels CEIP de Costur, Figueroles i Llucena, davall la direcció artística de la fotògrafa Marta Mor . La segona exposició és Visions 3: la Reial Fàbrica i la vegetació , que és la tercera edició d’un taller d’iniciació a la fotografia, també dirigit per Marta Mor, en la qual han participat els alumnes de 5é i 6é de Primària del CEIP Grangel Mascarós de la nostra localitat.

Des de fa tres anys, l’Ajuntament de l’Alcora està immers en la recuperació de l’edifici on es va instal·lar la primera indústria ceràmica espanyola: la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda, fundada en 1727.

Un projecte que, encara que està en l’inici, ja ens està reportant moltes satisfaccions. La primera i principal és el fet que l’Alcora, per fi, està fent justícia amb l’edifici més important de la seua història, on es va forjar la nostra identitat com a poble i on va nàixer el sector industrial de la província.

Una altra gran satisfacció és la seua capacitat per a unir: comunitat educativa, teixit associatiu, agents socials, entitats, sector ceràmic i industrial, administracions públiques…tots junts, fent pinya, donant suport a l’emblemàtica Fàbrica Gran .

Així mateix, ens arriben satisfaccions en forma d’ajudes, tant del sector públic com del sector privat, que constaten la gran importància d’aquesta iniciativa.

I també estem rebent reconeixements en forma de premis, com el Román de Calle, en la modalitat de projecte d’innovació educativa, atorgat per l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus, o el X Premi COPE Castelló en l’apartat de recuperació històrica i patrimonial.

Queda molt per davant... són moltes les alegries que ens esperen de la mà d’aquest ambiciós i il·lusionant projecte de futur per a l’Alcora; n’estic més que convençut. H

*Alcalde de l’Alcora