En les darreres setmanes diversos mitjans de comunicació han parlat del sistema de protecció legal dels xiquets i xiquetes menors d’edat. Lamentablement per tres fets, que tot i eixir a la llum pública el mateix dia no tenen res a veure entre ells.

Per una banda el centre de Recepció de Monteolivete --en València--, per un desistiment total de les funcions de diversos governs del PP i en menys grau de culpabilitat de l’actual executiu que ha tardat molt de temps en abordar els problemes: massificació, instal·lacions deplorables, falta de mitjans, excessives càrregues de treball, etc. On miraven els responsables polítics i tècnics? On mirava la Fiscalia de Menors? On estaven les inspeccions als centres? On estaven les associacions i institucions de defensa de la infància? On era en aquell moment la societat?

Per altra banda, el Centre d’Acollida de Menors ubicat en Segorbe, sota els dictats i els preceptes d’una congregació religiosa, que pel que es veu, tot i tenir el centre ple d’imatges de verges, no aplica escrupolosament els principis cristians ni col·labora amb la Justícia ni amb l’administració en denunciar i posar sota investigació uns fets de caràcter sexual presumiblement constitutius de delicte i d’altres, tal vegada, de maltractament als menors que tenien sota la seva guarda. Amb el que es veu amb l’actitud de posar la merda sota l’estora del silenci, des de CCOO tenim dubtes de que es pugue seguir concertant amb aquesta congregació altres centres d’acollida.

I en Castelló, el Centre de Recepció Penyeta Roja, on tot apunta a un imminent desballestament del recurs per diversos factors, aliens al bon tracte personal i professional que han estan rebent per part del personal els xiquets i les xiquetes que estan sota la seva protecció. A corre-cuita, s’està procedint a la retirada precipitada dels menors, sobre tot dels que tenen fins a 6 anys i com que, lamentablement no som una societat solidària, ens quedarem aviat sense famílies acollidores i no es podrà complir el manament de la Llei d’Infància que preveu que ningun menor de 6 anys ha de xafar un centre de protecció, sempre i quan no hi hagen raons tècniques que així ho aconsellen.

Quan l’ acaben de desmantellar es tancarà un centre públic sense la previsió d’obrir-ne un de nou que agafe la recepció d’infants de 0 a 14 anys. Es perden 30 places de recepció. Quan es produeixquen noves situacions de desprotecció; on aniran els infants? Castelló està acostumada a perdre recursos i els seus ciutadans a seguir asseguts en les terrasses dels bars, com si la cosa no anara amb nosaltres... i així ens va. El pensament «a mi, ni em va, ni em ve», es el nostre pa de cada dia. A més a més, encara massa gent l’únic que sap de protecció de menors és resumeix en una frase: «Són xiquets de la beneficència», i des de CCOO sentim que ja es hora de que es canvie de paradigma, i de societat.

Des de CCOO creiem fermament que cal apostar per l’acolliment familiar ja que pensem que és el millor pels menors, però, si tenen que haver centres d’acollida, aquestos deuen d’estar en mans públiques i per tant la Generalitat hauria d’anar obrint els processos necessaris per poder posar damunt de la taula la reversió dels serveis que ara estan, totalment o parcialment, sota gestió privada.

*Federació Serveis a la Ciutadania CCOO Comarques del Nord