A l’últim Ple, com a regidor de l’Ajuntament de Vila-real, vaig preguntar sobre la venda al carrer que fins l’arribada del covid-19 era habitual a la ciutat. Dimecres, dijous i dissabte eren dies de mercat al nostre poble.

La pregunta tenia com a motivació la publicació d’una Resolució de Conselleria que, amb les mesures higièniques adients, permetia reprendre la venda no sedentària. El regidor ens va contestar que hi estaven treballant. Eixa mateixa vesprada, hores després de la pregunta, «casualment», l’equip de Govern va enviar una nota anunciant que el mercat es faria dissabte. Lamentablement, sobre la resta de dies no en van dir res.

La seguretat, en el moment que estem, és fonamental, com ho és a una gran superfície tancada, però la principal diferència és el producte i el lloc de venda, que és al carrer. Aquest tipus de mercats sovint opta pel que coneixem com a productes de proximitat. Sempre s’ha dit que una tomaca conreada amb molts productes fitosanitaris autoritzats, però que ha crescut a poca distància de casa nostra serà indubtablement més respectuosa amb el medi ambient que la més ecològica enviada des de l’altra punta del món. I n’estic convençut que així és! No podem permetre que en una terra rica, amb un clima immillorable i una gent treballadora, vinga tot de lluny sols perquè a uns pocs els ix a compte deslocalitzar la producció per traure’n més diners.

Potser la proximitat sembla una mica més cara, però al final ens resulta més barata a tothom. Molts anuncien que arriben temps durs per a la nostra economia. Tanmateix, eixirem endavant si en compte de ser egoistes ajudem els veïns. La millor manera és deixar de banda la deslocalització i relocalitzar-nos amb els productes de proximitat.

*Regidor de Compromís per Vila-real