La província de Castelló té una idiosincràsia i unes característiques particulars. Som un territori ric, amb un litoral espectacular i un interior del que ens sentim particularment orgullosos, dels nostres paisatges, de la nostra gent i els nostres pobles. Les especificitats del nostre territori es veuen reflectides en una distribució extraordinàriament desigual de la població i dels recursos. L’àrea urbana de Castelló, conformada, tal com consta en l’Atles estadístic de els àrees urbanes del Ministeri de Foment, pels municipis de Vila-real, Castelló, les Alqueries, Borriana, Almassora i Benicàssim, concentra més del 50% de la població de la província en només un 5% del territori. En termes absoluts, 316.000 persones de les 579.000 que viuen a les nostres comarques, resideixen en només 300 quilòmetres quadrats dels 6.600 que té la província. Això vol dir que l’altra meitat de la població es distribueix en el 95% de les terres castellonenques.

Aquesta realitat genera un impacte enorme sobre el territori, unes necessitats i unes disfuncions molt particulars, com la concentració d’infraestructures o la dificultat d’accés als serveis que tenen les àrees més despoblades. La despoblació i l’enorme desigualtat en la distribució demogràfica és un problema greu a la nostra província, davant el qual les administracions públiques i els partits que aspirem a gestionar-les per a canviar la realitat, tenim un deure indefugible.

En l’àmbit institucional, la col·laboració entre els municipis és fonamental. Fa molt de temps que vinc defensant una idea que crec clau per al futur dels nostres pobles i ciutats: la necessitat que deixem de competir entre nosaltres per a competir junts amb el món. Amb aquest objectiu, hem de treballar, des del municipalisme, per dotar-nos d’estructures que responguen a la realitat del nostre territori. Una província que concentra més de la meitat de la població en un 5% de la superfície ha de donar resposta a aquesta realitat amb una estructura que afavorisca la cooperació entre els municipis que concentren aquest pes demogràfic, amb l’objectiu d’aprofitar recursos i millorar les nostres oportunitats en àmbits com la indústria, l’obtenció de fons i ajudes europees, el transport o la prestació de millors serveis. És, doncs, necessari donar les passes per dotar-nos d’una zona metropolitana de Castelló, presidida per la capital, que, partint dels municipis que ja formen part de l’àrea urbana reconeguda pel Ministeri, puga ampliar-se a poblacions properes.

Des del PSPV-PSOE hem de marcar el camí pel qual volem que avance la província. Amb aquest objectiu, en el marc de la campanya de primàries a la secretaria general dels socialistes de Castelló que m’està apropant en aquestes setmanes a les múltiples realitats de la província, he proposat la creació d’una secretaria específica de l’Àrea urbana de Castelló. El PSPV-PSOE de Castelló ha de semblar-se a la província i és un fet que més de la meitat de la població resideix, es mou i utilitza infraestructures i serveis concentrats en un 5% del territori.

*Alcalde de Vila-real