Desembre de 1955 resta lluny en el temps, però no la memòria d’una dona que començà una llarga carrera contra la discriminació racial als EUA. La lluita de Rosa Parks sembla que no ha finalitzat seixanta-cinc anys més després, com ens ha mostrat la terrible mort de George Floyd. Però és cert que en aquell autobús de l’estat d’Alabama on Parks va exigir que se la tractara com una ciutadana de ple dret, començava el relat de la dignitat humana.

He volgut començar aquest article amb aquest exemple de compromís amb els drets civils. Perquè les lluites perduren en el temps i no sempre impliquen progrés i cada passa que fem pot ser un avanç o un endarreriment en el temps. Seguint el fil de la constància de la senyora Parks, la lluita perquè l’educació pública i la formació democràtica i ètica de la nostra societat esdevinga una prioritat comença a obrir-se camí. I és que aquests mesos d’obligatori confinament ens han deixat també una gran experiència i han posat sobre la taula la importància d’un sistema educatiu fort, amb recursos i personal.

El Ministeri d’Educació, en col·laboració amb les comunitats autònomes, ha desenvolupat el fons per a fer front a l’emergència educativa i ha donat resposta així a les peticions de la Conselleria d’Educació dirigida per Vicent Marzà, una de les primeres a demanar que es destinaren recursos econòmics específics al sector educatiu. Això és una gran notícia per al País Valencià si tenim en compte que ara eixos diners es repartiran amb criteris demogràfics. Ara més que mai és necessari invertir més a contractar més professorat i dotar de recursos els centres i evitar que la bretxa digital (que estem aconseguint tancar) es torne a obrir.

En la crisi de 2008 el discurs fou un altre i l’educació fou una les àrees més damnificades. Però no tots els governs actuen i fan el mateix. Ens juguem que la generació que tenim ara a les aules puga acarar el seu futur amb condicions de partida similars i igualitàries perquè les diferencies no siguen irreparables i ens conduïsquen a un carrer sense eixida.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló