Molta gent que visita l’Alcora se sorprén quan el veu. És, sens dubte, un dels principals atractius de la localitat. Una glopada d’aire fresc. Un entorn idíl·lic en plena naturalesa, un pulmó verd. Parle del paratge de Sant Vicent.

El curt trajecte que separa el nucli urbà i Sant Vicent és suficient per a desconnectar, oblidar l’estrés i sentir-te relaxat i unit a la naturalesa. Per això, és el lloc triat per molts veïns i visitants per a passar la jornada dominical i altres dies festius, per dinar amb família i amics, per fer esport i passejar… entre altres quefers. Recorde que, en la meua època d’estudiant, de vegades m’anava fins allí a la recerca de tranquil·litat per tal de preparar-me els exàmens.

El paratge de Sant Vicent és, a més, l’escenari en el qual duem a terme importants celebracions com l’antiquíssima Romeria a l’Ermita i la recuperada tradició de la Mocadorà, cada segon dilluns de Pasqua.

Com ens recorda el Cronista Oficial de la Vila, José Manuel Puchol, l’ermita de Sant Vicent i tot el seu entorn tenen una valuosíssima història, sempre formant part del tronc espiritual alcorí. Junts han recorregut i compartit vivències a través dels segles: Romeries (antigues i actuals), els fets anomenats miracles, festes de barri (Porrat), excursions escolars, fires, celebracions en honor a Sant Isidre, zona ramadera i industrial...Les seues esplèndides aigües han assaciat la set de molts alcorins, la seua argila s’ha utilitzat per a la indústria (Reial Fàbrica del Comte d’Aranda)...

Per cert, la setmana passada vam rebre una gran notícia, i és que la Generalitat ha autoritzat la zona d’acampada de Sant Vicent, per la qual cosa, després de molts anys i després d’haver realitzat l’Ajuntament els treballs oportuns, ja es pot tornar a acampar i gaudir així d’un entorn privilegiat.

A l’Alcora tenim una vertadera joia patrimonial y natural que hem de cuidar i protegir. Qui no entenga que danyant i embrutant el paratge està danyant i embrutant la seua casa és que té un problema. És responsabilitat de tots i totes, del present, i del futur.

*Alcalde de l’Alcora