Dimecres que ve, Compromís i el Partit Socialista aprovarem els pressupostos de la Diputació de Castelló per a 2020. Uns pressupostos que suposen un punt d’inflexió per a una institució amb un historial terrible de clientelisme i prepotència. Una institució que necessitava modernitzar els seus valors i replantejar-se la manera de fer política.

Cal fer constar que estem donant encara els primers passos després de 24 anys governats per la dreta més corrupta i classista que podíem tenir. Però són passos decidits que, a més, fem de la mà de les alcaldies de les nostres comarques, sabedors que només si xafem territori podrem conéixer les seues vertaderes necessitats i trobar-hi les solucions adequades.

Compromís teníem clar que el pressupost havia de beure dels dos moviments socials més transformadors i revolucionaris que hi ha actualment, el feminisme i l’ecologisme, per aconseguir fer front al despoblament i articular un model territorial equilibrat i de futur. I ho hem fet de manera transversal: cada ítem del nostre pressupost ha sigut pensat per aconseguir una província més igualitària, més sostenible i més habitable, on viure a l’interior no signifique aïllar-se de drets i serveis.

A més, ara Compromís pot seguir lluitant activament per fer d’aquest un sistema de cures, que no deixe enrere a ningú, també a escala supramunicipal. Per això, en aquest pressupost, la Diputació assumeix el 90% de la despesa dels equips de benestar social dels ajuntaments de menys de 6.000 habitants. I no només això: per fi recuperarem el servei de teleassistència. Un servei retallat pel Partit Popular, a pesar de què donava independència i autonomia a 6.000 famílies de tota la província.

També són els primers pressupostos en què la Diputació passa a participar dels Fons de Cooperació Municipal. Un anunci, per cert, que ja escampaven corruptes com l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, però que no es va fer mai realitat fins a l’arribada del govern del Botànic. Gràcies a aquest fons, podrem pal·liar el dèficit de finançament que pateixen actualment els ajuntaments, el qual mai va solucionar el bipartidisme i que nosaltres volem corregir ja.

EL 2020 serà el nostre primer any i no serà perfecte. Al llarg de la legislatura haurem d’anar auditant els desequilibris per a què la lluita contra el despoblament no siga només un eslògan electoral sinó també una realitat en la qual treballem. I precisament perquè no volem que eixa lluita siga un eslògan, flexibilitzem el nou Pla 135 i dediquem 12 milions d’euros a insuflar la capacitat financera i l’autonomia dels municipis.

En aquest punt d’inflexió, els temes oblidats per la dreta retrograda, com la igualtat de gènere, la promoció de la nostra llengua o la recuperació de la memòria històrica, seran part fonamental de la nostra institució. I ja els puc ben assegurar que no defallirem i els acompanyarem a l’hora de transformar el nostre sistema productiu, els nostres hàbits i les nostres infraestructures, amb l’objectiu de garantir als nostres fills i filles un món on puguen viure dignament. És un deute que tenim amb elles i ells.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament i a la Diputació de Castelló