En els pitjors moments de les retallades l’argument era la crisi, ara que comença a repuntar l’economia és l’excusa de Rajoy per a apujar els impostos. Segons la dita castellana, «Dios aprieta pero no ahoga», pel que es veu quan el PP apreta, ofega però bé. Per si no teníem prou amb què el Govern de Madrid comence el 2018 apujant-nos a totes i tots un 11,5% l’aigua, un 6,5% el gas i un 4,5% la llum, els autònoms també paguen un 4% més de quota, la mínima passa de 264 a 275 euros.

Per això, Compromís per Vila-real, a diferència d’altres, hem encetat el primer ple ordinari de l’any demanant millores en els drets d’uns treballadors i treballadores per compte propi que no només s’autoocupen sinó que, a més, també generen ocupació. Els portaveus de Ciutadans i del PP encara van voler traure pit de la seua llei de mesures urgents del treball autònom, que segons la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms «ha sigut un miratge en la solució dels greus problemes que pateixen», en paraules de la Unió d’Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors «hem tardat 10 anys a obrir el debat i no ha sigut per a cap canvi real, ens temem un tancament en fals».

Una llei que deixa fora reivindicacions històriques, com vincular la cotització als ingressos reals o reformar l’atur dels autònoms que en l’actualitat només percep un 1% dels que cessen en la seua activitat. Per no parlar de la jubilació, que és un 45% inferior a la d’un treballador assalariat. Lamentablement, no tots els partits van donar suport a aquesta proposta però, igualment, vam aconseguir que s’aprovara i així, des de Compromís, seguirem reivindicant que d’una vegada per totes el Govern s’implique i escolte les propostes de les associacions i els col·legis professionals.

*Regidor d’Economia de Compromís per Vila-real