Qui paga, mana no vol dir altra cosa que la persona, el consumidor o el receptor té dret a triar el que vol, com ho vol, quan ho vol, i sobretot si ho vol o no. També si vol tornar a consumir eixe producte o rebre eixe servei. Tots tenim interioritzat aquest concepte en la vida privada. Un precepte que ens ha dut a una revisió constant de les decisions. Això ha sigut possible sobretot a la millora de la informació i la facilitat a l’hora d’obtenir-la.

Però ja sabem que la societat i l’administració no evolucionen al mateix ritme, sobretot quan hi ha subjectes, com els governs de torn, a qui no els interessa.

Per això, en Ciutadans hem proposat millorar la transparència a l’Ajuntament i que es publiquen el cost dels serveis i activitats realitzades. El bipartit ha acceptat i esperem que ho complisquen, malgrat els precedents. Igualment, ens queda el dubte de per què el Govern es nega a publicar en extracte l’auditoria urbanística.

No sols es tracta de complir amb la llei, sinó que es tracta de dur a terme una rendició de comptes. Tot el que es fa des de les administracions es paga en diners que hem pagat els contribuents. En impostos municipals, com l’IBI que a Vila-real segueix estan pels núvols com ho demostra que el bipartit haja rebutjat una ponència cadastral totalment a la baixa que haguera ficat en evidència el tipus real que estem pagant i que haguera perjudicat la imatge del bipartit. En impostos autonòmics, que gràcies a PSOE-Compromís, ens condemna a pagar més que la resta d’espanyols. I en impostos estatals, Sànchez ja ha dit que els pujarà per pagar els seus capritxos, com vindre amb avió oficial al FIB.

En Cs tenim clar que la millor salvaguarda per als interessos dels veïns és que coneguen on van a parar els seus diners.

Només coneixent els cost dels serveis es poden valorar. Només coneixent com es distribueixen els fons a través de convenis es pot jutjar si les quantitats són suficients o insuficients. Es tracta de què els vila-realencs i les vila-realenques tinguen un accés fàcil i complet a la informació per a poder formar-se una opinió fundada del que reben a canvi dels seus impostos.

*Portaveu de Ciutadans a Vila-real