Quan la Conselleria d’Educació va posar en marxa el programa Xarxa Llibres l’any 2015, les veus crítiques amb la mesura es van afanyar a menysprear-la des de totes les tribunes possibles. Ara, quatre cursos després, ha quedat sobradament demostrat que aquesta alternativa era òptima per a tota la comunitat educativa.

Tot açò, ens ha ensenyat una lliçó sobre la vida útil dels recursos educatius, ha fet palés que la reutilització és una alternativa més que vàlida i ha allunyat la imatge dels llibres de text com a productes de consum que tantes famílies patien. Ara, en canvi, les famílies s’estalvien més de 300 euros cada curs gràcies a la gratuïtat dels llibres per a escola.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, va haver d’escoltar crítiques de molts sectors per una mesura que ha canviat de dalt a baix la relació dels centres públics amb el materials educatius i que ara implementaran també els centres concertats. Aquesta última incorporació evidencia que el model de Xarxa Llibres ha sigut tot un encert i, personalment, celebre que cada vegada més famílies se’n puguen aprofitar.

TANMATEIX, els inicis no van ser fàcils. I és per això que hui és imprescindible felicitar per l’èxit d’aquest programa a les famílies i associacions de pares i mares que han ajudat a conservar i gestionar els llibres i, especialment, a tot eixe personal docent que ha sumat més tasques a una agenda ja molt carregada d’obligacions.

I hui, qui parla de Xarxa Llibres? Doncs en parlen altres territoris de l’Estat, on estudien l’aplicació d’aquest programa.

Parlen de la mesura el pares i les mares dels 25 centres concertats que obriran aquest curs el seu propi banc de llibres i les famílies dels més de 400.000 alumnes que s’han beneficiat dels llibres de text gratuïts. En parlen també els responsables del govern del Botànic 2, els quals han assignat 42 milions d’euros per a la renovació de materials durant el pròxim curs. Sí, moltes persones parlen de Xarxa Llibres, però les veus crítiques s’han apagat. Serà que els argumentaris ja no s’aguanten amb tants fets de pes.

*Regidor d’Educació de Castelló