Bé sabem a la nostra terra que la sembra és un tasca que requereix paciència i dedicació perquè la llavor acabe convertida en fruit. Però també que, si volem arreplegar un dia la collita, és imprescindible que abans s’haja sembrat la terra, s’haja abonat i regat periòdicament. L’experiència de la nostra tradició agrícola és una lliçó per a pràcticament tots els àmbits de la vida: qui no sembra, no arreplega.

A Vila-real, fa nou anys que vam començar a sembrar una llavor, la de la innovació, que ha anat germinant en la societat en multitud d’iniciatives, projectes i actituds envers la ciència i el coneixement. Alguns hauran donat fruit, altres necessiten encara un poc més d’aigua o potser algun empelt, però tots, sortejant cadascun les seues pròpies circumstàncies, arribaran al moment de la collita.

Aquests dies hem pogut recollir un d’aquests fruits; un que ens ha d’omplir més encara d’orgull pel que significa de terreny abonat per al futur. Dos joves estudiants del col·legi Santa Maria, Alba Serrano i Patricia Marco , han estat reconegudes amb el 1r premi en el XXXII Congrés Joves investigadors. Un dels premis més importants d’Espanya en l’àmbit juvenil, organitzat per l’Institut de la Joventut, el Ministeri d’Universitats i el CSIC. El reconeixement merescut al talent, el treball ben fet i l’empenta de dos joves que, tutoritzades pel professor Cisco Marco , es van fer l’any passat la pregunta que mou el món: per què no? Per què no criar en el mateix col·legi els éssers vius més antics de la Terra i demostrar així que la resistència al canvi climàtic del Triops Cancriformis està als ous d’aquesta espècie de crustaci?

No és la primera vegada que Alba i Patricia, Cisco Marco o el col·legi Santa Maria ens donen una alegria amb el seu treball investigador i de divulgació científica. Estic segur que tampoc no serà l’última i que seguirem sentint molt a parlar d’elles i els seus èxits en el futur. La pròxima parada, Nova York en juny de 2021.

La tasca de divulgació científica és una de les més importants que tenim damunt la taula a l’hora de promoure aquest ecosistema de la innovació, la ciència i el coneixement en el que estan les claus del futur. Tasca que no seria possible sense l’imprescindible e important paper dels professors, base de tot l’èxit educatiu.

Per això, quan cada dos anys celebrem la fira Destaca, sempre centrem molts esforços en l’apartat divulgatiu que, a més, ens diferencia i posiciona de manera referent. Per això, hem estat sempre en contacte i col·laborant amb el col·legi Santa Maria per a ajudar-los en aquesta tasca divulgadora i acompanyar els seus alumnes en els diferents certàmens nacionals i internacionals en els quals participen, defensant el nom de Vila-real arreu de tot el món.

Quins millors ambaixadors de la Ciutat de la Ciència i la Innovació que és Vila-real que els nostres joves? Quina millor forma de garantir-nos els fruits del futur que sembrant la vocació investigadora a través de l’educació?

Enhorabona, Alba i Patricia, en nom també de tota la comunitat educativa del col·legi Santa Maria. Un orgull per a tota la nostra ciutat, un orgull per a Vila-real. H

*Alcalde de Vila-real