+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 

Opinión

 

La clave política

Quin any!

 

Ignasi Garcia Ignasi Garcia
03/07/2020

Sí, ja fa un any que hi som governant a la Diputació, després de 24 de domini de la dreta a la institució i covid mediante. Aquest, serà un curs difícil d’oblidar per molts motius però, ara que ens ha tocat fer el nostre primer balanç anual, podem dir que ens sentim satisfetes de com hem capgirat la manera de funcionar del que algú va anomenar ajuntament d’ajuntaments.

Recorde que, el dia de la investidura, plantejàvem diversos reptes al nostre discurs. A Compromís hem tingut sempre molt clar que les diputacions, com administracions supramunicipals, generen duplicitat de competències. Això vol i dir i ha significat que, per exemple, durant els primers anys del Botànic aquesta casa s’utilitzara per fer contra política. Aquesta utilització partidista de la Diputació de Castelló s’ha acabat enguany mateix, quan hem fet de la coordinació institucional la condició sine qua non per a emprendre les nostres polítiques de progrés social i econòmic per a les comarques de Castelló.

Un dels fruits ha estat el Fons de Cooperació Municipal que ha permés doblar els recursos econòmics del Pla 135 per augmentar la liquiditat dels nostres ajuntaments. També s’ha optimitzat l’aplicació de la Llei de Serveis Socials Inclusius valenciana, per a la qual la Diputació de Castelló ha dedicat 1,6 milions d’euros als municipis de menys de 6.000 habitants. El treball coordinat entre la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i la nostra àrea de Sostenibilitat ens ha permés, en només uns mesos, donar ús a la planta de purins de la Salzadella, una de les cinc instal·lacions desmantellades que ens va deixar d’herència el PP.

Treballem de manera incansable per reactivar les nostres comarques amb projectes d’economia circular que revaloritzen els residus del sector primari, com el cas de l’alpetxí al Maestrat. Tenim molts projectes sobre la taula, propostes d’ajuntaments, de les universitats del País Valencià i del sector privat que volen desenvolupar-se en aquestes instal·lacions i que, estem segurs, permetran reobrir-les totes durant aquesta legislatura.

Tenim un repte important, el demogràfic. I sempre ho diem: a l’interior calen serveis però també ocupació, per poder fixar la població. Hem de dignificar la vida als pobles per fer-los un lloc on desenvolupar els nostres projectes de vida. Enguany, a l’àrea de Promoció Econòmica, s’ha recuperat el Pla d’Ocupació amb 200.000 euros més de pressupost i ja s’han adherit 132 dels 135 municipis de la nostra demarcació. També hem posat en marxa el programa Talent Rural, per fer circular les bones idees i les col·laboracions amunt i avall de les nostres comarques.

Sí, si fem la vista enrere, podem afirmar que estem satisfetes. Satisfetes d’haver posat a les persones i el futur d’aquestes terres al capdavant dels interessos de la Diputació. I també motivades, perquè sabem que encara ens queden tres anys més per assentar canvis que perduraran en el temps i que faran del nostre territori un lloc més just i més sostenible. Açò, ja no hi ha covid que ho pare!

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament i la Diputació de Castelló