119 euros per habitant. Eixa serà la quantitat que cada valencià rebrà dels Pressupostos Generals de l’Estat, una xifra que es queda molt enrere si la comparem amb els 185 euros que, de mitjana, rebran la resta de ciutadans espanyols. Si aquests números els indignen, més ho farà saber que les inversions del Govern de Rajoy a la Comunitat Valenciana han caigut vora el 33% respecte a l’any passat.

I a Castelló? Ací ens toquen 74 mi- lions d’euros, exactament la meitat dels diners que vam rebre l’any 2016.

Sembla que aquest raconet del Mediterrani que tant els agrada visitar quan la mar se’ns menja per prometre reparacions i projectes faraònics no apareix en el mapa a l’hora de repartir els duros que, amb els nostres impostos, aportem a l’Estat. Igual és que qui controla la caixa prefereix desviar les inver- sions allà on els governs regionals del seu mateix color puguen lluir-se amb els diners de tots.

La retallada que ha patit la nostra terra en aquest repartiment de fons ha sigut tan escandalosa que fins i tot el Partit Popular s’ha quedat sense excuses i no ha vist una altra eixida que sumar-se a la declaració institucional proposada per Les Corts per expressar «el més absolut rebuig» als números presentats per l’executiu de Mariano Rajoy. La sorpresa ha esclatat (com no) a la Diputació de Castelló, on el president ha justificat allò que no es pot justificar de cap manera en dir que les inversions estan centrades en «les infraestructures que demanaven el teixit productiu de Castelló i la societat en general».

Doncs bé, eixa societat fa anys, dècades en alguns casos, que espera tenir un servei de Rodalies eficient que vertebre tot el territori i una xarxa de carreteres que iguale les oportunitats dels llocs amb menys població.

Dins d’eixa societat, la platja del nostre poble pateix cíclicament les conseqüències dels temporals per la falta d’estructures de protecció adequades i aquests pressupostos la condemnen a seguir igual (o pitjor) després de passar la tisora també per la partida de Costes. No demanem privilegis, demanem un tracte just i mantenir la dignitat valenciana.

*Alcaldessa d’Almassora