Sempre diuen que hi ha qui en les crisis veu problemes i hi ha qui veu oportunitats. A Castelló, per exemple, hem vist en aquesta crisi una oportunitat per reconéixer la feina de totes eixes professions invisibles en la voràgine del dia a dia. Personal sanitari, de repartiment, d’atenció al públic, de neteja... Estic especialment orgullós de què la gent de la meua ciutat haja eixit als balcons de matinada per reconéixer la tasca dels equips de recollida de residus, que els xiquets i les xiquetes els hagen dedicat missatges de suport i tota eixa feina que el silenci de la nit calla haja estat protagonista.

Aquesta crisi sanitària també ens ofereix una altra oportunitat i eixa és la de canviar la manera en què ens relacionem amb el nostre entorn. La parada obligada de l’economia i de l’activitat ens facilita un «tornar a començar» per al qual podem continuar funcionant com ho féiem fins ara o plantejar-nos com ser més respectuosos i respectuoses amb el medi ambient, com créixer de manera més sostenible, com generar menys residus i com contaminar menys.

Hem de pensar que volem recuperar, quins costums hem de deixar enrere i quins hàbits podem introduir. I, una vegada més, la meua ciutat m’ha donat una lliçó de responsabilitat i de civisme. I és que la ciutadania de Castelló ha multiplicat el reciclatge de residus durant l’estat d’alarma i ha sabut traure-li profit a eixe temps extra que hem passat casa.

Això ens posa deures als responsables de la gestió pública pel que fa als residus. Estem treballant des de fa mesos per a ampliar la xarxa de contenidors, tant per a la separació del plàstic com del vidre. Hem estretit la col·laboració amb Ecoembes i Ecovidrio per a fer eixa recollida més efectiva, també pel que fa als costos econòmics i perquè els recursos s’acosten a més llars i més negocis.

Saben també que fa mesos que treballen per a implantar la recollida selectiva de restes orgàniques a la ciutat. Els que millor ho saben són els xiquets i les xiquetes que han participat en una de les fases pilot d’aquest projecte i han separat les restes orgàniques a les escoles amb uns resultats excel·lents. Perquè la gestió dels bioresidus no només implica una inversió que generarà llocs de treball i injectarà liquiditat a les empreses de les nostres comarques, sinó que també és economia circular i permet la fabricació de nous materials, com biocombustibles.

NO PODEM continuar soterrant eternament la brossa en altres províncies d’Espanya i tancant els ulls com si no passara res. Perquè la separació de les restes orgàniques evitarà que es generen més emissions de gas metà als abocadors, una substància més contaminant que el CO2. Amb aquests residus es pot fabricar compost per a la terra i tancar així el cicle natural.

Aquest diumenge celebrem el Dia Mundial de Reciclatge en un món que s’enfronta a una transformació sense precedents. Aprofitem l’oportunitat per a reconstruir-nos com a societat i per a reconstruir també eixe planeta al qual hem portat al límit. Com aquesta, no en tindrem moltes.

*Regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Castelló