El Reclam, la mostra d’arts escèniques creada per l’UJI des dels seus inicis, arriba enguany a la vint-i-cinquena edició amb un gran vigor, amb l’objectiu d’oferir una molt interessant selecció de destacades propostes de cap a cap de les comarques castellonenques.

La mostra, a la qual des d’ací convide a tothom, segur com estic que no defraudarà, començarà el pròxim 2 de novembre al Paranimf de la Universitat Jaume I i finalitzarà el 3 de desembre al Teatre Municipal de Benicàssim com és costum.

No hi ha cap mena de dubte que les arts escèniques constitueixen un immillorable lloc de trobada, i això és precisament el que simbolitza el Reclam: un espai de trobada que, durant el mes de novembre, de la mà de l’UJI, la universitat pública de Castelló, al costat dels ajuntaments participants i la Diputació de Castelló, acostarà la més variada creació escènica al públic de les nostres comarques.

Aquesta trobada, d’una banda, permet que, en llocs un poc allunyats dels centres d’exhibició capdavantera d’obres, puguen contemplar-se propostes transgressores, crítiques i de qualitat. La trobada, d’altra banda, com sol dir el seu director artístic, Toni Valesa, constitueix una clara aposta com a servei públic que ha d’acostar-se a les persones i fer-les reflexionar sense prescindir, per descomptat, de la càrrega estètica i el gaudi que això suposa.

En l’edició de 2017 participen les poblacions d’Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Onda, Orpesa, la Vall d’Uixó, Vila-real i Vinaròs. Més de cinquanta representacions són les que s’oferiran durant la mostra, les propostes de la qual inclouran arts escèniques i música que presentaran amb gran enginy i creativitat continguts que incideixen en temes de la més punyent actualitat social que vivim en el dia a dia.

Enguany, cal subratllar que amb la celebració del vint-i-cinc aniversari s’ha fet un esforç especial de programació i podran veure’s creacions del més alt nivell en diferents formats i per a tots els públics. Així, entre altres companyies tindrem la de Sol Picó, recent Premi Nacional de Dansa, el més destacat i últim d’Yllana, Il Maquinario Teatro Chevere. Així mateix, comptarem amb Sergio Pérez-Mencheta, a més d’estar presents en la programació ni més ni menys que Miguel Hernández i Max Aub, Ana Fernández amb El lunar de Lady Chatterly, Tiztina Teatre, Rhum & Cía. i moltes més actuacions.

TOT AIXÒ, sense oblidar que el Teatre Principal s’ha volgut bolcar amb el XXV aniversari del Reclam, que amb aquesta edició celebrem, incloent-hi tres dels seus muntatges en la programació; reafirmant-se així en la seua bona imatge de qualitat en comptar, en aquest cas, amb el suport d’Alfonso Ribes, delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura, el concurs del qual agraïm.

En fi, benvolguts amics i amigues, esperem tot l’equip de la Universitat Jaume I, que treballa amb dedicació i il·lusió des de fa mesos perquè la mostra siga un èxit, que passeu a veure totes les actuacions que pugueu durant aquest Reclam 2017.

*Vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals