Una vegada hi havia... el bipartidisme. Una llarga etapa (oblidada avui) en què els partits del torn es repartien més del 80% del vot i més del 90% dels parlaments nacionals i autonòmics (excepte les aldees gales). En Vinaròs el 2011, amb alcalde del PP, les generals van donar el 49,3% de sufragi als de Rajoy, que van tindre majoria absoluta estatal; el PSPV feia un 33% i la resta de forces progressistes no arribaven al 10%. En 2015 el PP va perdre l’Ajuntament i, mesos després, va deixar de ser primera força a Vinaròs en les generals del 2015 i les repetides del 2016, un lideratge que sí va mantenir aleshores en la resta de municipis grans de la província. Podem-Compromís- EU va guanyar eixes dos generals en Vinaròs amb més del 30% dels vots, el que, sumant el 20% dels socialistes, era una ratificació del Pacte de les Cavallerisses (TSV- PSPV-Compromís) que va assumir el govern en 2015

Els resultats del diumenge confirmen la davallada dels de Casado: el PP va ser tercera força en Vinaròs amb a penes el 16,2% del vot, per sota de la mitjana de la bufetada estatal. Podem, ara sense Compromís, va baixar a la segona posició. Si el tsunami Sánchez es va imposar --per primera vegada en més de 20 anys-- en 19 dels 20 municipis més grans de Castelló (però amb el 23-30%, lluny d’aquelles èpoques bipartidistes), és significativa la segona posició de Podem en Vinaròs (les raons les deixe a la intel·ligència de vostès) i Betxí, d’on és la nostra nova diputada Marisa Saavedra, la gran alegria d’aquest 28-A per nosaltres.

En total, les forces afins a l’actual pacte de govern vam sumar diumenge 7.739 vots (55,2%) per 5.675 del trifachito (40,4%). En l’àmbit autonòmic, el pacte del Botànic va ser ratificat per quatre anys més. Amb aquesta perspectiva, i amb totes les cauteles que hem de tindre quan traspassem dades a les municipals, sembla obert el camí cap a la reedició del Pacte de les Cavallerisses.

I amb les peculiaritats locals i el valor de les persones que sempre suposen les eleccions municipals, estic convençut que la nostra companya Anna Fibla serà la primera alcaldessa de Vinaròs per Totes i Tots Som Vinaròs.

Ho confirmarem el 26-M.

*Alcalde de Vinaròs