Avui la columna va per a la gent del meu poble. Aquella que se l’estima, que el viu, que el vol. I és que si alguna cosa som els borrianenques i borrianencs és l’orgull que tenim per la nostra ciutat, per la nostra història, i també, per la nostra projecció. I dic això, perquè aquesta passada setmana han acabat les obres de rehabilitació i posada en valor del Refugi Antiaeri del Camí d’Onda, i la noticia ha estat celebrada per tota la ciutadania, per l’estima que tenim a una ciutat històrica i enigmàtica.

«Quines ganes de poder-lo visitar!! Només es puga, allí estarem. Espectacular. Impressionant. Enhorabona pel gran treball. Sembla impressionant. Una rehabilitació estupenda. Estic nerviós i tot per entrar. Recuperant la nostra història. Forma part de la nostra història. Ganes de visitar-lo. És el primer que vull visitar quan ens deixen eixir de casa. La il·luminació ha estat molt ben encertada. Ha quedat genial!!. Toca anar a visitar-ho amb la família».

Aquestes són algunes de les reaccions de veïns i veïnes que han mostrat les ganes per recuperar part de la nostra història i del nostre patrimoni. Possiblement Borriana ha sigut una de les ciutats més importants històricament parlant de les comarques de Castelló, i això es reflexa en el patrimoni que cal seguir posant en valor per a que, per una part, servisca per conèixer més la nostra història, però també, com un important atractiu turístic.

Però amb aquesta inversió possiblement hem aconseguit alguna cosa més. Recordar una part de la història que havia tingut la finestra tancada a Borriana. Des de fa cinc anys, la creació de les jornades del Memorial Democràtic han recuperat unes vivències que havien estat oblidades. Llibres, conferències, exposicions, homenatges, dignificar una part de la història de la que no s’havia parlat. Amb el refugi, el Memorial Democràtic dóna un pas important, i una de les reaccions d’una veïna ho exemplifica, i és que amb el refugi es pot «veure com agafen forma totes les històries que contava l’abuela quan bombardejaven Borriana».

Cal donar passos ferms per seguir amb aquesta recuperació patrimonial i històrica. Els nostres veïns i veïnes són el valor més important, i són elles i ells els que fan més gran la nostra ciutat, les iniciatives, les propostes, simplement, la vida de les persones.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura a Borriana