La Diputació de Castelló ha posat en marxa una sèrie de propostes sobre els recursos culturals i històrics que tenim a les comarques de Castelló però quan indagues sobre el contingut et trobes que no en tenen. Em referisc, per exemple, al programa Castelló Arqueològic i a la Ruta del Temple. Eixos projectes són inversions en senyalització dels elements patrimonials com el castell de Xivert i els jaciments ibèrics del nord del Maestrat, que tenen un valor innegable, sí, però per a poder convertir-se en atractius turístics primer hauran de preparar-se per a poder rebre visites. És a dir: primer caldria adequar els espais i després fer la promoció.

De moment, només hi ha senyals que indiquen que en tal lloc hi ha tal resta. Així que el visitant ho té fàcil per saber on està el castell, per exemple, però quan arriba no té més informació. I a això li diuen «posada en valor» i «disseny de l’entitat corporativa», títols molt atractius però que van en la línia de la que sembla ser la preocupació de l’actual Diputació: fer campanyes de publicitat del que siga encara que no existisca.

A més, què passa amb el Torrelló d’Almassora, per exemple, que és propietat de l’Ajuntament i no de la Diputació? Com anem a fer unes rutes sense tindre en compte tots els jaciments, siguen de l’administració que siguen?

Cal seure amb la Conselleria, els ajuntaments i fins i tot, l’Estat, i fer un autèntic catàleg de recursos històrics que es puguen visitar i actuar conjuntament, sense oblidar la coordinació amb el Patronat de Turisme. El contrari seria començar la casa pel terrat. H

*Portaveu Compromís en la Diputació Provincial de Castelló