Fa alguns mesos, en concret a finals de març i quan el PP estava enmig de les negociacions per intentar tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat, saltava als mitjans de comunicació la notícia que enguany es reduiria l’IVA dels espectacles taurins i musicals. El titular «oficial» va ser este: «L’IVA dels espectacles en directe baixarà del 21 al 10%». Sáenz de Santamaria, De Guindos, Montoro i Méndez de Vigo adjuntaven la seua foto a esta bonica frase. Per cert, a Rivera també li va faltar temps per atribuir-se l’èxit de la proposta.

La veritat és que, aleshores, molts dels que estem dins dels ajuntaments ens vam felicitar de la notícia perquè suposava un estalvi important per als consistoris, especialment en les festes i en la programació cultural anual. De fet, tenint en compte que es reduïa 11 punts l’impost dels espectacles taurins i musicals, a un municipi com Betxí li podia suposar un estalvi d’uns 15.000€. A més a més, això deixava també les portes obertes a potenciar les actuacions en directe i que, per tant, tota eixa indústria cultural tinguera marge per créixer.

RES MÉS lluny de la realitat. En les últimes setmanes molts pobles estem preparant o ja han viscut unes festes que, en el cas de les nostres comarques, són massives durant estos mesos. I ens hem adonat, malauradament, que aquell bonic titular del mes de març no tindrà cap aplicació als nostres municipis. Perquè la baixada de l’IVA només afectarà a determinats «espectacles en directe» que seran, exclusivament, les corregudes de bous i els grans concerts musicals.

En resum, l’empresari de las Ventas podrà guanyar més diners i Melendi també, però els ajuntaments hauran de continuar rascant-se les butxaques per fer els bous al carrer o per fer concerts de música i verbenes. Ara entenc el somriure per davall del nas que «l’amic» Montoro tenia en la notícia.

*Alcalde de Betxí