Diu l’historiador Paul Preston que «qui no coneix la seua historia està condemnat a repetir els seus errors», fent referència a tot el que es va viure durant la Guerra Civil Espanyola i la repressió franquista. Recorde aquestes paraules, perquè aquesta setmana s’han iniciat les obres de la rehabilitació definitiva del ‘Refugi del Camí d’Onda’, nom com es coneixerà a partir d’ara al nostre municipi.

Una obra que comporta uns treballs estructurals i de disseny, que la gent de la nostra ciutat anirà descobrint de manera que s’avancen els treballs, però que també comporta una responsabilitat per recuperar la memòria que molts i moltes han perdut pel camí. I és que per entendre la societat actual és necessari conéixer la història del teu propi país, i des de fa molts anys, han hagut elements, tant polítics com socials, que s’han encarregat d’amagar una part de la història per a donar la versió dels guanyadors, o simplement, la que millor quedava davant dels mitjans.

Fa molts anys que el refugi ha comportat fases d’excavacions per arribar fins a aquest moment, l’apertura al públic, i tot el que suposarà això per a la ciutadania de Borriana, i encara més, per aquelles i aquells que recordaran el que varen viure entre els seus murs.

I és que les obres definitives per obrir el refugi de Borriana compten amb un objectiu principal com és el de fomentar que els seus veïns i veïnes coneguen de prop la història que es va viure als seus carrers en aquells anys en els que molts i moltes havien de callar, i que no han volgut contar tampoc fins ara. Fins al moment, s’havia fomentat l’oblit, fomentant la ignorància d’una societat que no coneix les seues arrels, sinó una versió del que sols uns pocs volien. I ara, amb l’apertura pròximament del refugi, no sols la gent, els visitants podran saber com era, la seua estructura i disseny, sinó també les vivències i experiències que es vivien en els mateixos refugis. Perquè no podem entendre obrir el refugi sense una investigació lligada a ell, que ens conte, que explique el que allí va passar, i el que va comportar.

Recordar és un dret que la societat ens hem guanyat amb la democràcia, un dret pel que lluitar, i sobretot, que fomentar perquè totes i tots coneguem el nostre passat per construir un futur millor. I obrint el nostre refugi, donem un pas més en recuperar ixa memòria, que ha d’estar més viva que mai per a que la societat no puga donar cap pas enrere.

*Regidor per Compromís a Borriana