Fa només 3 anys, un 18 de juliol de 2015, data de la insurrecció militar, del colp d’Estat contra el govern de la República que va provocar el començament de la Guerra Civil, obrírem el Refugi antiaeri de la plaça Tetuán: mostra patrimonial d’aquella nefasta part de la nostra història. Allò va ser una declaració d’intencions en tota regla; teníem el deute i el deure de protegir el patrimoni municipal, recuperar-lo, fer valdre i contar eixa part de la nostra història massa desconeguda per a molts.

Tres anys després, aquest mateix refugi antiaeri s’obri al públic després de molt de treball i implicació de moltes persones: arquitectes, brigades, tècnics de cultura i un llarg etcètera. Un espai de defensa passiva on, milers de castellonencs i castellonenques, es defensaven, atemorits, dels bombardejos que va sofrir la nostra ciutat durant la Guerra Civil. 44 bombardejos que va afectar la pràctica totalitat de la ciutat i que van produir terror, inseguretat, morts i desmoralització entre la població civil.

UNA APOSTA D’AQUEST govern de la que estem absolutament satisfets i satisfetes, ja que, en poc més d’una setmana que vam obrir les seues portes al públic, aquest espai de memòria democràtica ha estat visitat per més d’un miler de persones. Unes busquen retrobar-se amb la història dels seus avantpassats i altres busquen saber què va passar a Castelló en aquella fosca part de la nostra història recent. Però totes agraeixen l’aposta ferma d’aquest govern pel seu patrimoni i la seua història.

Aquest refugi de Tetuán és testimoni de la nostra història i ha estat recuperat per a mostrar la crueltat de les guerres i les seues conseqüències, amb l’objectiu de donar a conéixer la història de la ciutat i contribuir a la consolidació de la cultura de la pau; perquè com sabem, un poble que no coneix la seua història, un poble condemnat a l’amnèsia, està condemnat a repetir-la.

I recuperar aquesta part del nostre patrimoni implica no deixar en l’oblit a totes aquelles persones que van morir per culpa d’una Guerra injusta.

*Regidora de Compromís per Castelló