+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 

Opinión

 

Tribuna

La Reial Fàbrica suma a l’Alcora

 

Samuel Falomir Samuel Falomir
12/03/2020

Com ja vaig anunciar a Cevisama, dues noves empreses del sector ceràmic s’han sumat al projecte de la Reial Fàbrica. Aquesta setmana s’ha materialitzat la col·laboració amb la signatura dels respectius convenis.

Aquestes empreses són Pamesa i Bestile, a les quals agraïsc enormement la seua decisió de formar part d’aquesta iniciativa tan important per a la nostra població que, a més, transcendeix les nostres fronteres.

I és que la recuperació de la Fàbrica Gran és un projecte clau, per tot el que ha significat i significa a nivell patrimonial, històric, social… i, sobretot, per totes les possibilitats de futur que ofereix, culturals, turístiques, urbanístiques, socials…

És l’edifici més important de la nostra història, la gran joia dels alcorins i alcorines, on es va forjar la nostra identitat com a poble i on va nàixer el potent sector industrial de la província.

Amb la seua fundació, l’any 1727, l’Alcora va protagonitzar l’episodi de renovació de la ceràmica més singular i de major transcendència en l’Edat Moderna d’Espanya i un dels capítols més brillants de la història de la ceràmica europea, perquè en les seues instal·lacions es va produir la que és considerada com a millor pisa europea del segle XVIII.

Així, el IX Comte d’Aranda va complir amb el seu objectiu de posar en marxa a les nostres terres una moderna fàbrica per tal d’elaborar la millor producció ceràmica del seu temps.

LA SEUA INFLUÈNCIA va arribar a altres centres productors espanyols ja consolidats (Talavera i Manises, entre ells) i va propiciar el sorgiment de nous tallers en poblacions pròximes, com Onda i Ribesalbes, configurant un nucli del qual és hereva la indústria taulellera de les nostres comarques.

És un orgull i un gran reconeixement per a la Reial Fàbrica que empreses punteres i innovadores del sector aposten per la seua recuperació, posant en valor el molt que ha significat i significa i mostrant la seua sensibilitat amb la conservació i promoció del patrimoni històric ceràmic.

Pamesa i Bestile se sumen a Torrecid, la Caixa Rural de l’Alcora i a administracions públiques com la Unió Europea, la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló. La família va creixent i estem molt agraïts. Cal dir-ho.

*Alcalde de l’Alcora