Castelló viurà aquest any un 9 d’Octubre diferent però decisiu. Demà tindrem l’oportunitat de reflexionar com a castellonencs i castellonenques de tot allò que hem viscut aquest any tan complicat. Concretament, es tracta del moment perfecte per analitzar on estem i cap a on volem anar. El Govern de Fadrell té clar el camí i els objectius: volem un Castelló que torne a ser una ciutat activa, amb un comerç viu, que garantisca el benestar de la ciutadania a través de serveis sanitaris i educatius de qualitat i que no tinga por a emprendre projectes, innovar i participar. Esta crisi sense precedents que estem passant no pot parar una ciutat que té el camí cap a la transformació social i econòmica molt avançat. Ara és moment de seguir.

L’Ajuntament de Castelló té un pla de treball clar, ambiciós i valent que va en concordança amb l’acord de recuperació de la Comunitat Valenciana Alcem-nos, el qual el va presentar dilluns a Castelló el president Ximo Puig i l’alcaldessa Amparo Marco com a amfitriona de l’acte. Com les paraules sense fets no valen res, dintre d’aquest document trobem el full de ruta que han de seguir els diferents municipis valencians per afrontar el nostre futur i pal·liar els efectes de la covid-19.

A Castelló ens hem posat ja mans a l’obra per adaptar aquest acord a la realitat local de la nostra ciutat. El dimarts ens vam reunir amb els membres del Consell Social de la ciutat a través de la Comissió d’Impuls per a abordar aspectes de polítiques socials, cures, sanitat i salut pública i ahir ens vam reunir amb l’altre grup de treball sobre reactivació econòmica, innovació i recuperació de l’ocupació. L’objectiu és obtenir, a partir d’aquest acord, un pla d’acció per a la reactivació social i econòmica de la nostra ciutat. Per aconseguir açò l’aposta està molt clara: hem d’escoltar. Per això, a banda de representants dels grups i tècnics municipals comptem amb el punt de vista de representants empresarials, sindicals i veïnals, així com associacions i altres entitats socials i persones de l’àmbit universitari.

Castelló és una ciutat amb infinites oportunitats i és essencial que la ciutadania es crega que podem sortir d’este entrebanc. Una mostra d’açò és la realització de la tercera edició d’Escala a Castelló, que s’ha organitzat amb les mesures de seguretat pertinents i sense activitats que suposen aglomeracions de persones. No obstant això, podrem gaudir de la visita de vaixells històrics com el Nao Vitoria o el Galeón Andalucía . Volem que Castelló se situe en el mapa dels festivals mariners internacionals i per a això és necessari continuar amb aquest esdeveniment clau per al Grau per visibilitzar les tradicions i cultura marinera. Ens ho hem de creure. Rellançar Castelló és una responsabilitat municipal però una feina de tota la ciutadania. Per això, faig una crida a l’optimisme col·lectiu i a la vegada al civisme. Necessitem fer-ho bé perquè vaja bé.

No tindrem un 9 d’Octubre multitudinari ni replet d’actes, però l’esperit valencianista, combatiu i resilient ha de continuar. Estem vivint un moment clau en la història de la nostra ciutat i en l’àmbit institucional i polític devem estar a l’altura. Hem d’evitar conflictes buits de contingut i disputes partidistes i continuar movent-nos per rellançar una ciutat que ens demana solucions. Enfront de les dificultats, cohesió, integritat i sensatesa. H

*Portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló