Un acte que vam realitzar des de la Coalició Compromís a Tírig a principis de mes va posar de manifest la paradoxa dels pobles de l’interior que estant de gom a gom durant l’estiu i a l’hivern es converteixen en un desert. La primera problemàtica que va sorgir a la trobada va ser precisament que de la trentena de persones que participaren en l’acte, sols dos vivien habitualment al poble.

L’interior s’ha convertit en un territori d’esplai perquè la gent que viu a les ciutats de la costa de Castelló gaudisca del cap de setmana o a l’estiu. Les actuacions que ha dut endavant la Diputació, principal institució dels municipis menuts, han reforçat este model. Per exemple, la magnífica exposició de la Llum de la Memòria per fer valdre el Patrimoni aquest any en Jérica i Caudiel, la fira d’algun producte com la tòfona, una festa d’un poble, una jornada gastronòmica, no permeten que la gent puga viure al poble tot l’any.

Necessiten la potenciació d’activitats econòmiques com a la ciutat però sense oblidar el suport a sectors tradicionals com el primari en ajudes a la recuperació de l’agricultura, el suport a la ramaderia o l’aplicació de polítiques forestals o les accions per trencar en el turisme estacional. I això exigeix les mesures que tots sabem des del punt de vista teòric (fiscalitat, infraestructures, serveis bàsics públics i privats...), però que massa a poc a poc es van posant en marxa.

La posada en marxa d’aquestes polítiques passen per la mobilització de la gent que encara viu al territori i els que encara, que ho fan temporalment, volen recuperar els seus pobles. Ells han d’exigir actuacions i Compromís és una magnífica plataforma perquè per primera vegada s’escolte la seua veu. Des de Compromís a la Diputació portem tota la legislatura fent propostes en tots els sectors per actuar i deixar de costat les declaracions d’intencions o els projectes buits de contingut. Ara, us toca a vosaltres.

*Portaveu Compromís Diputació