La demanda de places en residències de majors està molt per damunt de l’oferta. L’oferta privada és cada vegada major, però la pública s’ha quedat aturada els últims anys per la crisi que ha suposat la falta de recursos per construir-ne de noves. La Diputació de València ha signat convenis amb ajuntaments per construir-ne de noves perquè després les gestione la Conselleria de Benestar Social. Aquest model de col·laboració es volia traslladar a les comarques de Castelló, però les converses no han quallat. Des de Compromís no tirem la tovallola i per això proposarem que la Diputació destine sis milions d’euros al Pressupost de 2019 per construir residencies al món rural.

Les residències podrien ser una forma d’atendre als majors d’aquestes comarques que vulguen continuar vivint al poble o el més prop possible. En l’actualitat, la majoria han de baixar a les residències públiques situades al litoral amb allò que suposa de desarrelament del lloc on van nàixer i dificulta les visites dels familiars que viuen al poble.

LES COMARQUES de l’interior tenen un greu problema per l’envelliment de la població i per la falta d’activitats econòmiques que generen llocs de treball perquè famílies joves es queden o s’instal·len de nou en el poble. La creació de llocs de treball directes i indirectes per abastiment i manteniment seria una forma real de fixar la població als pobles de l’interior.

El model de residència o atenció als majors hauria de parlar-se conjuntament amb els pobles, A banda del model de residència de 40 o 50 places es poden plantejar alternatives com aprofitar les cases abandonades en els pobles i facilitar per l’administració el personal que podrien compartir alguns municipis,

També incorporar l’atenció a persones amb discapacitat o fins i tot poder ser el centre sanitari del poble o la comarca.

*Portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló