És realment preocupant l’augment que està experimentat el discurs de l’odi, la intolerància i la falta de respecte a les xarxes socials. I és especialment alarmant perquè les xarxes socials són un reflex de la societat actual, en la qual, des de molts àmbits d’influència, s’estan traspassant totes les línies.

La política és un d’ells, per no dir el principal. Cada vegada és més habitual veure a polítics faltar-se al respecte, incitar amb les seues paraules a la crispació i a la confrontació. Veiem com impera la política de la divisió, del tot val, de l’estàs amb mi o contra mi. S’imposa el discurs buit, sense arguments, la demagògia i l’ús de qualsevol tema per traure rèdit polític, sense mesurar conseqüències. Tot açò condueix als extremismes radicals --des de totes les ideologies-- que indueixen a l’odi i la intolerància.

Ho veiem diàriament a les xarxes socials i últimament se n’està parlant molt pels comentaris registrats que celebren la mort del torero Víctor Barrio. Este tipus de comentaris són totalment indecents, no tenen justificació possible. Hi ha molts temes controvertits sobre els quals es pot debatre, es poden defensar postures a favor, en contra, manifestar indiferència… Però sempre i per damunt de tot: educació i respecte. No tot cap sota el paraigua de la llibertat d’expressió i els polítics hauríem de ser els primers a donar exemple. H

*Alcalde de l’Alcora