Hui, dia de la volta al col·le, és bon moment per reflexionar sobre el tomb de 180 graus que ha experimentat la política educativa al País Valencià en els últims quatre anys.

Parlem de dos models educatius totalment oposats. Venim d’un model, el del PP, en el qual l’educació estava a la cua de prioritats del govern valencià, en el qual, mentre s’aplicaven retallades històriques, es feia negoci amb els barracons, on imperava la deixadesa en matèria d’infraestructures i no es feia res per tal d’evitar la massificació en les aules, ni es treballava per la igualtat d’oportunitats...

Per contra, ara, estem en un model on l’educació és una matèria absolutament prioritària. Als fets em remet. Hui, per exemple, molts alumnes començaran el curs amb els llibres de text gratuïts i en classes amb un menor nombre d’alumnes.

La gratuïtat dels llibres i la baixada de ràtio són dos dels canvis més significatius d’esta etapa. El Xarxa Llibres ha suposat un important estalvi per a moltes famílies, i pel que fa a la ràtio, estem avançant cap a les aules menys massificades de la història. En el cas de l’Alcora, per exemple, hem passat de 30 alumnes per aula a una mitjana de 21 alumnes, la qual cosa redunda en una millor atenció a l’alumnat. El mateix ocorre amb l’augment del professorat que s’ha produït en els últims anys.

Un altre dels avanços més significatius és la millora generalitzada de les infraestructures escolars. A l’Alcora, ha sigut en esta legislatura quan s’ha realitzat l’ampliació de l’IES l’Alcalatén i, en l’actualitat, s’estan tramitant a través de l’Edificant els projectes d’ampliació de l’IES Ximén d’Urrea i el CEIP Grangel Mascarós. I és que, sens dubte, al nostre poble hi ha hagut un abans i un després en matèria d’educació amb el canvi de govern en 2015. En els últims anys, l’Ajuntament ha invertit més de 100.000 € entre actuacions per millorar els centres i ajudes educatives. I també s’ha recuperat la línia d’infantil.

Tot el món té dret a una educació de qualitat i un futur digne i per a açò fan falta recursos. Per al PP, l’educació era una despesa retallable i per al govern de grogrés, una inversió irrenunciable.

*Primer tinent d’alcalde de l’Alcora