En els últims mesos, estem patint a l’Estat Espanyol un retrocés sense cap tipus de precedent en democràcia en allò referent a les llibertats que replega la Constitució Espanyola en el Títol I.

Paradoxalment, aquest retrocés es justifica per la defensa de l’anomenada Constitució. No és casual que aquesta repressió de llibertats afecte només a aquelles veus crítiques amb el govern actual, i no en igual mesura quan es falta l’honor o reben amenaces de mort càrrecs públics o persones també crítiques amb el mateix govern.

Així veiem com twitteros, rapers o titellaires són empresonats, obres d’art i llibres segrestats, en una vulneració sistemàtica del dret a difondre lliurement els pensament, idees u opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mig de reproducció.

AQUESTA INVOLUCIÓ de les llibertats ens afecta a tots i totes. No ens podem permetre una regressió en termes democràtics que ens aboque a la restricció de drets i llibertats.

Les darreres detencions de representants públics catalans, que han culminat amb la detenció de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, vulneren la garantia de llibertat ideològica que no hauria de tindre més limitació que la necessària per al manteniment de l’ordre públic. Totes aquestes persones, ara en presó, han estat triades democràticament i han segut empresonades pel compliment del seu mandat programàtic.

Ens estem trobant que el poder judicial està substituint al poder executiu i al legislatiu, és a dir, hauria de ser la política la que donara resposta als problemes polítics, i en cap cas rentar-se les mans per incompetència. Delegar en els tribunals allò que és polític produeix el qüestionament immediat de les institucions democràtiques.

Davant d’aquesta situació de excepcionalitat democràtica que s’està vivint a Catalunya, els partits i les institucions demòcrates hem de treballar per un acord ampli i transversal per tal de recuperar la normalitat institucional tant a la comunitat catalana com a la resta de l’Estat Espanyol.

*Regidora de Castelló en Moviment (CSeM) en l’Ajuntament de Castelló