La segona revolució industrial (acaballes del segle XIX - inici del segle XX) va accelerar el món amb multitud de noves aplicacions, però també va fer que força gent d’aleshores restara al marge i això va generar conflictes socials sense precedents. Va passar el mateix entre finals del segle XX i les primeres dècades del segle XXI, quan una nova i potent eina de comunicació feu encara més xicotet el nostre món: internet. Una basta part de la població va quedar fora d’aquesta nova revolució tecnològica globalitzadora.

I aquest fil conductor ha arribat fins a la crisi que ara ens colpeja de sobte. Un percentatge de la població no sols no té accés als serveis bàsics sinó que li és impossible demandar-los per una qüestió tecnològica i d’informació. Probablement aquest és el desafiament més gran que ara per ara ens hem de plantejar des d’un punt de vista social i educatiu. És per eixe motiu que la Conselleria que dirigeix Vicent Marzà ha posat la Llei d’inclusió --aquest problema que ara hem pogut palpar amb major notorietat-- en el centre de les seues actuacions.

Reorientar els recursos en aquest sentit és ja una prioritat per a la regidoria d’Educació de Castelló i, en conseqüència, ens hem posat mans a l’obra per a facilitar eines per al seguiment del procés ensenyament (amb l’adquisició de tauletes i línies de dades), amb una col·laboració exquisida dels professionals al capdavant dels centres educatius de Castelló. És prioritari també l’accés primerenc a l’educació des d’una perspectiva pública. És en aquesta franja d’edat on es plantegen experiències educatives que són determinants, com les que viuran les xiquetes i els xiquets que entren a les noves aules de dos anys que tindrem el pròxim curs a la ciutat.

Res però, podrà substituir la tasca que estan realitzant els docents i equips directius. Em lleve el barret perquè conéixer de primera mà el que estan fent m’ompli satisfacció i de respecte.

Elles i ells seran fonamentals per a treballar el després, la superació, la famosa «desescalada» que s’haurà de fer amb especial cura a les aules.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló